30 oktober 2009

Trick or treat or?


Det är spöktider. Stora planer smids för bästa tricket. Häxkitet och skelettkostymen passar även i år. Ansiktsmålningar med ärr, spindelnät och döskallar, allt efter egenritade mallar.
Och 10-kilos pumpan har släpats hem. Det är hög tid, säger de som har koll här hemma, att ordna läskigaste oranga pumpamonstret. Idag måste vi, annars är det ingen idé!
Och hopplösa mamman suckar och lovar att direkt efter frukost gör vi det. Gröper ur den där stora oranga klumpen och skär ut det läskigaste monster vi kan komma på.

Men jag måste erkänna. Jag är ingen Halloweenmänniska. Överhuvudtaget. Jag vet inte ens hur ett äkta Halloweenfirande ska gå till, enligt traditionen. För mig är Alla helgona helgen just bara en stilla, lite sorgsen helg. När jag var liten tyckte jag till och med att den här helgen var jättesorglig. Jag gick runt hela helgen och tänkte extra mycket på min farfar som inte fanns längre. Så det blev bara väldigt sorgligt.

Jag vet att Halloween och Alla helgona helgen inte är samma sak och att det ena inte utsluter det andra. Kontrasterna är dock stora men det går ju bra ändå. Så mellan buset och godiset åker vi hela familjen och tänder våra ljus. Och pratar om de som vi saknar. För mig är det bara det som är det viktiga. Det är så lätt att glömma. Bland alla spökerier och pumpor.

27 oktober 2009

Det var ju sommar alldeles nyss
Igår när jag gick ut i vår trädgård blev jag stående och tittade. Först såg jag bara alla dessa gula löv. Sen såg jag några röda smultron, rosa rosor och knallgrön persilja. Ju mer jag tittade kändes det som om sommaren hade stannat på en sekund och tusentals gula löv hade försökt gömma allt som var sommaren. Fast de lyckades inte riktigt.

26 oktober 2009

Finemang

Snart är det jul... Som sagt.
Och nu har vi packat upp finfina julklapptips i butiken. Vissa av de riktigt stora paketen kan vara klokt att beställa i förväg. Till och med mycket klokt för då kan man vara alldeles säker på att få det man önskar. Nu tar vi upp beställningar på våra fina leksaker såsom riddarborgar, flygplatser, piratskepp, dockhus, sagoslott och garage. Vi kan även ta hem sådant som går att finna i katalogerna.

Om man lägger sin beställning mellan
tisdagen 27 oktober - lördagen 7 november så lovar vi er en himla bra sak! Det kan ju vara fint att ha lite riddare, prinsessor, pirater, älvor, drakar och trollkarlar! Eller flera bilar och flygplan! Och ett dockhus utan dockor är ju inte lika roligt som ett med...

Därför ger vi 30 % på
figurer från Papo
dockor till dockhuset
set med extra bilar och flygplan

Finemang, eller hur?


Erbjudandet gäller max 5st figurer/dockor eller ett set bilar/flygplan per köp. Gäller endast tillsammans med köp av utvalda beställningsvaror mellan 27/10-7/11.

Tadaa!!

Så var den då på plats. Vår skylt!

Nu behöver ingen gissa längre, om det är vi som är Mokkasin.

25 oktober 2009

Vintertid

Detta kan väl inte ha undgått någon. Men det händer. Att man glömmer. Vi har gjort det en massa gånger fast numera är det alltid någon snäll som tipsar. Det är bra. Kanske inte så märkbart en skön söndag utan måsten. Men ganska så bra att veta på måndagsmorgonen.

Ibland är det toppen att inte veta när man vaknar. Så blir det en fin överraskning sen. Som när våra vänner skulle komma på söndagsbrunch och vi försov oss. Allt blev fel, vidbränt, kokade över och ingenting var klart. Sen sa de på bageriet att de inte hade öppnat än, de öppnade inte förren tio. Jaha, hur menade du nu tänkte jag... JAHA! Klockan är inte tio. Så bra, då var vi inte alls sena ju.

Fast våra vänner är som vi, de hade inte heller en aning.

23 oktober 2009

Snart är det jul...


Idag har jag slagit in julklappar på Mokkasin. Jag kan bara hålla med, det är snart jul! Nu vill jag inte att någon ska känna sig minsta stressad för egentligen är det ju en massa dagar kvar. Men av någon underlig anledning så brukar ju de där dagarna gå ganska fort. Och mitt i mysigaste december blir allt bara rörigt och så ska det ju inte vara.

Så här är min bästa december:
Pyssla loss. Ordentligt.
Ha pepparkaksbak med huset fullt.
Göra många små pepparkakshus och garnera dem med godis i de finaste färgerna.
Dricka glögg. Varje kväll. Och äta mandel.
Vika stjärnor av papper. Och lära mig hur man gör en väldigt stor pappersstjärna. Och inte vara för trött så att det blir fel hela tiden.
Pynta lite här och lite där. Och verkligen ha tid med de lååånga stunderna det tar för barnen att packa upp julsakerna och de ännu längre stunderna de tar för dem att välja vad som är finast.
Göra små kransar i eucalyptus och stora med tallris.
Göra julgodis. Jag samlar alltid på mig rysligt fina julgodisbilder (med tillhörande recept) men jag har faktiskt aldrig någonsin gjort något godis själv.

Läsa många böcker brevid granen. Varje kväll.

Och så ska det ju allra helst snöa. Mest hela december. Och vara så där kallt så det knastrar där man går. Så ska det inte sandas så man kan åka pulka till dagis. Och åka pulka på kvällarna. Och göra snölyktor och snögubbar.

Musik
Värsta högen av instrument har ramlat in på Mokkasin. Gitarrer, trummor, flera maraccas, munspel och tamburiner! Poppisboken för alla små bebisar finns hemma igen. Full med rim, ramsor och gladaste illustrationerna i bästa Littlephant-stil. Sångpåsen från Oskar och Ellen har hängt med ett tag men är fortfarande bästa inspirationen då sångtorkan sätter in eller bara för att det är så himla kul att plocka sånger ur en liten påse.

Är ni på jakt efter elgitarrer, trum-set eller en liten mini-flygel? Kom bara in till oss så hjälper vi er gärna att fixa fram bästa presenten. Men ett tips, var ute i god tid.

21 oktober 2009

Brands 2

Det är dags för en liten presentation av ett annat varumärke på Mokkasin. Aya Naya från Danmark som gör kläder till flickor från tre år. Aya Naya har funnits länge men det är i år de har vuxit rejält. En av grundarna till märket har tidigare designat kläder för Noa Noa, ett annat välkänt danskt märke. Kläderna är i våra ögon typiskt danska och det gillar vi skarpt. Det är en skön mix av mönster, färger och form. Det är skönt bohemiskt, lite folklore, lite som Odd Molly fast till barn. Det är finfint och det är annorlunda.

Detaljerna på kläderna är bedårande med fina små knappar, kantband, vackra foder, lite veck och lite puffigt. Börjar man syna kläderna dyker det upp små överraskningar här och där. Sådant älskar jag, när ett plagg inte just bara är ett plagg. Jag blir så himla glad när någon har tänkt lite längre än just bara till plaggets funktion.

Aya Naya favoriterna i höst är många. Finare jacka får man leta efter! Det räcker med att dra ner dragkedjan och se fodret så blir man kär! Klänningarna önskar man hett att man hade haft en själv... Byxorna, åh dessa fina superduper favoriter! Antingen långa eller de som räcker precis under knät med finaste strumpbyxan under. Och på med ett par gummistövlar så blir det fint som snus!

Pssst... Kom ihåg att Aya Nayas röda jacka just nu har
ett väldigt prima Fira-hösten pris!

En vit jul
Mycket rönnbär ger en kall och snörik vinter. Om man får lita på den uråldriga bondepraktikan.
Och man måste väl tro på en sådan gammal lunta. En bok från 1600-talet kan inte ha fel. Så bered er på en vargavinter...


Min mors fina bilder.

20 oktober 2009

Vi firar hösten, 20 % på alla jackor !!!


Igår var det den allra finaste höstdagen. Så vi bestämde oss för att fira hösten lite grann... Därför börjar vi med jackveckor i dag på Mokkasin! Fram till lördagen 31 oktober sänker vi priset med 20 % på alla våra fina jackor.
Välkomna in i butiken!

Höstfin så det förslår. Rutigaste jackan från minirodini.
Pssst... Ser ni coola robotbadgesen? Finns på Mokkasin såklart.

19 oktober 2009

Augustpris


Idag tillkännagavs de nominerade böckerna till årets Augustpris. Pija Lindenbaum är nominerad för sin senaste bok Siv sover vilse. År 2000 vann hon med Gittan och gråvargarna och nu har hon alltså chans igen.

Motiveringen lyder: "Siv ska sova över för första gången. Men förväntan byts mot skräck när lampan släcks. Nu inleds en nattlig odyssé genom färgsprakande och yviga bildlandskap med halsbrytande perspektiv. Den drastiska texten bär osvikligt barnets blick. Allt hålls ihop med en säker konstnärlig hand."

Böckerna om Gittan, Lill-Zlatan, Kenta, Åke och nu Siv är stor - favoriter här hemma. Oavsett ålder, det spelar ingen roll om man är bara är tre år eller kan läsa själv. De tecknade bilderna är suveräna, historierna är så skickligt skrivna att man gång på gång ser berättelsen med nya ögon, fantasin får fritt spelrum och det är originellt.


Nu ska man ju inte avslöja slutet i böcker. Men nu gör jag det ändå.


I början av oktober fanns en intressant intervju med Pija Lindenbaum i SvD som är värd att läsa. På Mokkasin har vi alltid ett gäng av favoritböcker, självklart även Siv sover vilse.

16 oktober 2009

Påtal om minnen

Minnen, det allra viktigaste vi har. Om de inte fanns där, både de bra och dåliga skulle det vara tomt. Ytterst tomt. Ibland brukar jag tänka på hur lätt det är att skapa sina egna minnen. Om man har glömt eller inte har någon som kan berätta. Då fantasin får fritt spelrum, då kan det bli lite si och så med de där minnena. De dåliga blir kanske bra. Och så rör man om lite som det passar en just då. Och det gör ju inte så mycket. Oftast. Men det är en lycka att ha sådant som hjälper en att minnas. Så som det var på riktigt.

Mokkasin har vi en bok som heter Hej barnbarn, här är mitt liv! Det måste vara en av världens finaste presenter att ge till barnbarnen. Eller för barnbarnen att ge till mormor, farmor, morfar eller farfar. Och sen få tillbaka den full av minnen. För det är en bok till alla barnbarn full med inspiration och idéer för mor- och farföräldrar att berätta sin historia. Och den är fin också. Kom in och kika! De understa bilderna lånade från Barnbyrån.

14 oktober 2009

Minnen


Egentligen tänkte jag sova nu. Men så plötsligt fick jag syn på den här bilden.
Jag har få saker som jag verkligen är fäst vid. Jag tycker om många men de är få saker som jag skulle gråta litegrann över om de försvann. Men jag har några tallrikar som ser ut precis som de på bilden. Och en gång när jag såg dem stå och balansera på diskbänkskanten samtidigt som ett par barnhänder stacks upp mot dem blev jag alldeles rysligt orolig att de skulle falla ner med ett kras och gå i tusen bitar. För i de tallrikarna har vi ätit apelsinris hemma hos min farmor och farfar många, många gånger. Och ändå sedan jag var liten så har jag tyckt att de tallrikarna är de allra finaste jag någonsin sett.

Bild lånad från flikr.

12 oktober 2009

Faktiskt väldigt viktigtTitta vad jag just packade upp! Det här är så fint! Jag älskar papper och så älskar jag fina mönster. För att inte tala om skrivböcker. Jag vet inte hur många jag har. Vissa ligger där i mitt skåp, i flera månader eller till och med år. Jag vet inte varför det är så med just skrivböcker. De kan liksom vara alldeles för bedårande för att vika den där första sidan. Men de allra flesta är fyllda med allt som ska ritas eller skrivas ner. Man måste ha skrivböcker, det är jätteviktigt. När man minst anar behöver man en sådan bok. Eller flera.

Stora och små skrivböcker. Och kortaskar. Finns på Mokkasin imorgon.

Måndag = Stängt

Måndagar har vi stängt på Mokkasin. Då gör vi saker som vi inte kan göra samtidigt som vi står i butiken. Som idag till exempel. Då försöker vi låtsats att det är riktig högsommar och supervarmt. Kanske midsommarafton och kalasväder. Jag vet att det är sällan men man hoppas ju vareviga år. Och införskaffar fina sommarstassen till alla i familjen. Och så regnar det. Igen. Och så måste man ändå ha koftor och regnkappor. Och stövlar. Och jeans.

Men det blir säkerligen flera sommarkalas eller bara vanliga dagar med gassande sol. Och då vill vi ju ha sköna, finfina kläder. Idag åker vi och köper in Mini A Tures sommarkollektion. Redan i januari kommer Mini A Ture att finnas på Mokkasin med sin alldeles fantastiska vårkollektion. För er som inte är helt bekanta med detta danska märke lovar jag att berätta mer en annan dag. Men så länge ta en titt på deras hemsida.

Ps. Lite sköna sommarminnen kan väl aldrig skada...

09 oktober 2009

Teater

Skorpan är tio år och sjuk. Hans storebror Jonatan är femton, cool, har extrajobb som cykelbud och älskar sin bror över allt annat. En natt brinner det i deras lägenhet. Skorpan klarar sig – inte Jonatan.Som tröst skapar sig Skorpan en helt ny och magisk fantasivärld, bättre än den meningslösa verkligheten. Så plötsligt inser han att han har kommit dit. Till Nangijala. Och där är Jonatan!


När jag tänker på berättelsen om Bröderna Lejonhjärta far genast minnesbilderna till filmen från 1977. Lite så är det kanske med de flesta av Astrid Lindgrens sagor som blivit film, det är inte själva sagan som sitter där i minnet utan filmatiseringen. Olle Hellbom regisserade inte mindre än sexton av Astrids verk. Ibland kan det tyckas lite synd att filmatiseringarna verkar ha präglat oss mer än självaste sagan. Så är det väl i och för sig väldigt ofta. Man kan dock önska att det vore tvärtom.

Nu sätter Daniel Lind Lagerlöf upp Bröderna Lejonhjärta på Stockholms stadsteater och någon likhet med filmen kan vi glömma. -Man måste döda klassiker för att få syn människorna och historierna igen, säger regissören själv. Inte så att det blir elgitarrer och ironi men filmens realistiska uppsättning lämnas, istället skildras Skorpans fantasivärld. Enligt Daniel Lind Lagerlöf ligger en sådan berättelse den bästa grunden för riktigt bra teater. En historia som bygger på en fantasi inne i någons huvud är nästan omöjlig filma, det blir bara fel. Här finns egentligen inget som behöver vara autentiskt, fantasin får sköta det mesta. Och regissören beskriver det så bra -På scenen räcker det med att säga att man åker dit, ingen förväntar sig något annat.

Och hur det nu är med berättelsen om Skorpan och hans bror Jonatan. Är det bara en fantasi som finns inuti Skorpans huvud eller händer allt på riktigt? Det får man ju ha sin egen uppfattning om. Förmodligen blir man inte säkrare efter att ha sett teatern.

Bröderna Lejonhjärta har premiär 14 november på Stora scenen.

Bilder svt och flickr.

It´s friday

Blommor är den perfekta gå bort presenten. Vi instämmer. Men ibland, istället för en blomma. Så kan man ge bort lite vardagslyx.
Städa bör man. Ibland åtminstone. Och då är det ju fint om man gör det med något som är bra.
Till och med fantastiskt bra. För miljön. För att det luktar så himla gott. Och för att förpackningarna är så snygga.

Maison Belle gör produkter för att diska, skura golv, skrubba badrum, torka geggiga köksbord och för allt annat som behöver bli rent. Alla produkterna är miljövänliga, bara naturliga ingredienser, inga kemiska tillsatser, produkten är inte testad på djur och flaskan är biologiskt nedbrytbar. Och doftar apelsin, rosmarin, timjan, äpple, mint, lavendel...Kom in på Mokkasin och lukta...

08 oktober 2009

Brands

På Mokkasin tycker vi det är bra om vårt sortiment är brett. Och lite brokigt. För vi vill att många ska hitta något de gillar.
Eftersom vår affär är av modell mini och det finns ju så mycket fint som ska få plats har vi valt att välja ut några få klädmärken varje säsong. Dessa kommer att variera. Vi kommer att sälja kläder från allra minsta storleken upp till ungefär 8 år.

Det är dags för lite info om de märken som finns på Mokkasin idag. För er som inte redan känner till dem. Först ut är mini rodini.

Ett svenskt varumärke som funnits sedan 2006. En favorit sedan starten. mini rodini är kläder i skön stil och hög kvalité. Kläderna kan både vara neutrala och med coola prints, allt schysst unisex. Kollektionerna blir bredare varje år och numera finns det mesta man behöver :-) Trikå och jackor, sweaters, fleece och klänningar. Jeansen sitter makalöst bra och kan med fördel tvättas tusen gånger, de blir bara snyggare med tiden. Tro mig, jag vet.

mini rodini-favoriter på Mokkasin i höst är:
Supersnyggt harlequinprint på bodysar, tröjor, klänningar och leggings. Rosa, gråblå, bruna och mörkblå hoods som ungarna nästintill bor i numera. Bästa jackorna! Rutig flanell, snyggparkas, fluffiga dunjackor och redan nämda fina fuskpälsen.En av grundarna till märket är Cassandra Rhodin. Hon är en fantastiskt duktig modeillustratör och har bland annat gjort uppdrag för H&M, Urban Outfitters, Elle och Nylon.

De senaste åren har mini rodini synts otroligt mycket i press, i både utländska som svenska magasin. Jag tror inte att ett endaste nummer av tidningen mama har saknat något plagg från mini rodini.

Och lite bra att veta från mini rodinis hemsida:
Rodini is the name that her great grand father, the legendary cirkus king Brazil Jack, used when he as a young man travelled and
preformed with gypsies during the romantic 1890´s.

07 oktober 2009

Istället för en tablettask


Kalastider. Fiskdamm. Skattjakt. Mysterium. Den ena festen finurligare än den andra.
Och den obligatoriska godispåsen, såklart! Och kanske något mer...
Breba blommor har funnits sedan 70-talet. Det visste vi inte om tidigare men vi förstår att det har blivit en pyssel-klassiker. Så himla enkelt och så himla fint. Kan såklart sättas ihop i långa rader men tio stycken räcker kort och gott. Till ett armband.

Finns på Mokkasin i små cellofanpåsar. Gillas av pojkar och flickor från 2,5 år och uppåt. Tro mig, jag har en liten testpanel därhemma.

06 oktober 2009

Höst
Det blåser. Väldigt mycket just nu. Vårt hus känns som om det vore gjort av papp då det blåser. Det knakar och knäpper. Och drar så in i norden. Vi bylsar på oss sockor, tjocka tröjor och eldar. Och så kurar vi ihop oss under en massa filtar. Fast det hjälper knappt.

Hösten är mysig. Det har jag alltid tyckt. Fast numera handlar det ju inte bara om att dricka te, tända ljus och dra på sig flotta höstkläder. Nu är det att leta vantar till förbannelse (varför försvinner de hela tiden?) försöka få de minsta i familjen att förstå att man inte får gå barfota längre (varför fryser de inte?!!) samla upp makalöst många halvruttna äpplen på gräsmattan (varför slutade vi plocka dem?). Men annars så är det bra.

En gosig fuskpäls är det enda rätta. Synd bara att jag inte har någon själv. På
Mokkasin finns i alla fall fina för barn. Från Minirodini.

RänderH&M + Sonia Rykiel = sant!
Vinterns och vårens gästspel på H&M ser jag fram emot. Underkläder släpps precis lagom till jul och 20 februari finns andra kollektionen ute i butik.
Vårens kollektion lockar mig allra mest med stickade plagg och accessoarer för stora och små flickor. Barnkollektionen sträcker sig från åldern 1,5 till 8 år.
Hoppas på en och annan rand i sköna färger.