30 november 2010

tisdagstema hall.


Halltema på Fabriken idag. Jag har skrivit om vår hall HÄR en gång tidigare och min önskan om en riktig funktionshall de luxe. Även i detta hus ser det ut som alltid där vi har bott. Hallen har någon slags central roll och passeras i tid och otid. Den syns alltid och går inte att gömma eller glömma. Om man fortsätter till höger om ytterdörren kommer man till köket. Och fortsätter man dit jag står och fotar hamnar man direkt i vardagsrummet. Men jag har ju min lilla funktionshall, där bakom källardörren. Rätt imponerande är den, med allsköns bråte på väggar och tak. Men den får ni inte se.


En bild mest för att visa att hallen är så långt ifrån min önskade groventré man kan komma.Jag kände mig bara så tvungen att visa den här bilden. Den är helskön tycker jag nu. Då, för exakt tre år sedan, tyckte jag att det hela var rätt kaosartat. I vagnen ligger Nomi och Charlie, 6 månader gamla. Någonstans i närheten är Viggo 3 år och Liv 4,5 år. Erkänner att jag tvekade mer än gång, är det husliv vi vill ha?

Där elementen står fanns en vägg och det stora hålet mellan de två små vita dörrarna var också vägg. Vårt hus var från början ett tvåfamiljshus så där jag står fanns den lilla trapphallen. Om ni synar bilden noga så ser ni kanske att vi har lutat två väggdelar (de nyss rivna) på båda sidor om den allra största öppningen. De tidigare ägarna hade rivit nästan hela väggen mellan vardagsrummet och ett slags mellanrum (där soffan och böckerna är idag). Då vi rivit väggen vid trappen kändes det helt fel. Jag minns att jag satt där i trappen (väldigt länge) och kunde inte fatta hur det kunde kännas så fel att ta bort en vägg som liksom skulle knyta ihop hela huset. Men så kom K på vad det var. Allt syntes var man än stod. Dörrarna i fil, fönsterna från de andra rummen. Det blev liksom för mycket information att ta in än vad som var bra för ett rum. Men när vi testade med de rivna väggarna kändes allt bra. Så det blev bara att bygga nya väggar. Nu saknar vi ett trappräcke sen kan vi nog räkna projekt undervåning klar. Och det är ju bra underligt att ett litet futtigt trappräcke kan ta sådan tid att ordna. I det stora hela borde det vara en baggis.

29 november 2010

minimello 2010.


Vad är första advent och massor med snö? Ingenting när man har ett eget Minimello. Ungarnas helgprojekt har varit detta och höjdpunkten var såklart när allt skulle filmas. Den filmen var hur kul som helst kan jag lova. Linus Rockis vann med en smäktande ballad.


Bilderna är från genrepet. Sen justerades mickhöjden för de långa deltagarna. Kulisserna snyggades till ytterligare. Och någon fick ny frippa.

direktrapport från mitt kök.


Såklart inte. Men visst var det smart att använda vitlökspressen som hårmaskin? I samma veva kan jag rekommendera en pepparkaksdeg att göra själv. Jag är själv superimpad av resultatet. Ni vet den blir så där bra att ingen svär och ingen vrålar i högan sky över en deg som inte går att kavla och som går sönder. Nope, alla inblandade kan ha ett alldeles fridfullt pepparkaksbak. Här är receptet.

Ha en lugn och skön vecka! Jag insåg precis att december kommer bli galet. Jag är glad att två av mina barn är tvillingar = en julfest mindre. Jag är glad att de två små dessutom inte har börjat på några aktiviteter som innebär avslutningsfester på alla håll och kanter. Det kunde absolut ha varit värre. Tänk fyra barn gånger fyra olika aktivteter var (så många har Liv idag). Och så avslutningsfester på det. Gudars!


Bilderna är såklart från Martha Stewart. Ifall någon nu trodde annat.

28 november 2010

söndagsbilden.


Om de här bollarna hade hängt kvar hemma så hade de absolut räknats in till pynt. Men nu gör de inte det, de hänger på Mokkasin. Så därför ser det skralt ut härhemma. På adventspynt. Väldigt skralt till och med. Total avsaknad faktiskt. Fast vi hittade precis adventsljusstaken och det känns fint så. Det var allt lite viktigt tills imorgon bitti. För Viggo har paxat första ljuset.

Och sen framåt kvällen i morgon (söndagsöppet i butiken) rotar vi runt i lådorna som vi just bar ner från vinden. Där hittar vi säkert en massa fint och så på med lite julsånger och pepparkakor och lite glögg (men det har vi glömt att köpa). Så blir det säkert en alldeles perfekt första advent ändå.

Jag vet att det är lite fuskigt att posta söndagsbilden innan man har gått och lagt sig. Men nu är det ju söndag och imorgon har vi så mycket annat för oss. Ni hör ju själva...
Kolla in fler söndagsbilder på Fabriken!

27 november 2010

;-)


Om man känner för att pigga upp en lite trött kompis.
Inga namn nämnda. Då kan man fixa ett cupcake-o-gram här!
Det skulle kännas fint. Att få alltså ;-)
Ha en superfin helg alla! ¨

Och NU ser jag att Linnéa åkte ut. Det också =( Typiskt. Första gången någonsin jag kollat Idol och jag som tyckte att hon var så väldigt bra. Och hennes kläder sen, finast. Måste höra med familjen imorgon om vad som hände?!


Bilder från Cupcake Sthlm.

24 november 2010

snyggpyssel.


Idag fick jag in värsta fina pysslet på Mokkasin. Stjärnor och minimobiler. Bara papperet gör ju en lycklig. Och själva pysslet är ju urtjusigt! Och faktiskt, tro det eller ej, inte särskilt knepigt. När jag såg stjärnan så tänkte jag att det här kan väl aldrig en sjuåring (åldersrekommendationen är från 7 år) fixa men när jag kollade beskrivningen insåg jag att absolut kan den det.


Jag måste bara visa hur fint det är i de braiga instruktionsböckerna som följer med. I love it. Lovar att återkomma när vi har pysslat. Fast jag tror det här får hamna i julstrumpan så det kanske dröjer ett tag...

23 november 2010

vinterstorm.


Jag försöker tänka: Den långa vintern är inget annat än en glittrig Disney-saga. Men jag tänker: Hur fasen ska jag stå ut? Jag brukar inte ha så mycket emot vintern men idag känns det som igår när vi pulsade runt i meterhög snö. I flera långa månader. Jag vet att jag tyckte det var lite magiskt just då. Men idag fryser jag för vårt hus har intagit sitt dragiga vinterläge. Och idag är snön kall och blöt och trist. Den ska ju ligga där på träden och taken och gnistra. Men nu tokblåser det. Och hela huset låter alldeles förfärligt mycket. Ingen av barnen ville sova ikväll. Nu var det någon som öppnade dörren! Nej, det blåser. Nu var det någon som gick i trappan! Nej, det blåser. Nu gick någon i källaretrappan! Nej, det blåser. Men nu är det i alla fall några som pratar därnere! Nähmmm...jag går ner och kollar... Vissa dagar känns stora hus helt överskattade, idag är en sådan dag. Tacka vet jag lägenhet i stan. Nu kommer alla (som vet var jag bor) tycka jag är urfånig. Det är ju inte glesbygd direkt. Fast idag känns det så. Faktiskt.

Nu slutsurat. Hur snabbt kom inte den här på posten? Dags att läsa.

tisdagstema om adventspynt.

Jag är inte i fas. För adventspynt som är dagens tema på Fabriken. En av anledningarna är dessa pappersbollar som måste bli färdiga snart. Från fint tips här så hade jag Mokkasins julskylt klar för mig. Ganska så skönt göra när snöstormen viner utanför. Lite meditativt sådär.


Och jag erkänner det här är fusk. Stjärnan hängdes bara upp för fotot skull. Jag har inte fått upp en endaste liten adventsgrej ännu. Men jag tänkte tipsa om en ganska så fin sak. Sladdar i all ära men på pappersstjärnor känns de sådär om man nu inte har bytt ut dem till snyggsladdar. Så jag brukar använda ganska breda, kraftiga bomullsband för att dölja sladden. Så nu gillar jag våra stjärnor mycket mera. Till och med som släckta. De är nästan finast då.


Det blir ju finast om bandet slutar där fönstret tar slut. Och där fäster man liksom sladden med en stor nål. Nu hittade jag inte sladdarna i all hast (ifall någon synar noga) men det ser likadant ut när de är där, syns inte ett spår.

Nu måste krassliga Nomi och jag ut i snöstormen. Vi hade hellre stannat inne med pappersbollarna...

22 november 2010

snälla vagn, håll ihop några år till.


Är det verkligen för mycket begärt
att dagens dockvagnar såg ut lite mer såhär?

tips.

Den fina lilla inspirationsboken från Milk finns ute nu. Jag gillar den alltid. Och ofta tar den slut. Men nu är vi bästa vänner på facebook och då dimper det ner små smarta kom-ihåg. Så då kan man bara gå in här och klick-klick så är den på väg i snöstormen. Så enkelt det kan vara ibland. Smakprov här.

21 november 2010

söndagsbilden.

 
Tänk svarta lakan på bordet. Glitterspindlar, paljetter och benrangel. Spindelväv. Häxmuffins med chokladstrutar, avhuggna fingrar i marsipan, giftgrönt bubbel i glasen. Massor av levande ljus. Läskig, pirrig musik. Och tjugofyra små vampyrer, spöken, häxor och en spindelman. Där har ni Viggos spökkalas!

Och jag erkänner. Fotograferingen under kalaset gick sådär. Därav dessa inte särkilt läskiga bilder. Fokus låg liksom någon annanstans...


Kalasfix är kul. Fast numera fokuserar vi bara på allt det roliga. Pyntet, skattjakter och lekar. Man hinner ju liksom inte allt här i världen. Förut så tokbakade jag några dagar innan. Små minibullar och minikakor och finfina tårtan. Urgulligt såklart. Men alltså, hur mycket fikas det egentligen på barnkalas? Ärligt talat inte särskilt mycket alls. Så nu blir det mest färdigköpt som piffas med kristyr, godis och glitterströssel. Och det här upplägget passar mig perfekt.

Sent bidrag till Söndagsbilden. Gå in och kika mer här.

19 november 2010

i fönstret på mokkasin.


Lite detaljer från veckans skylt på Mokkasin. Instrumenten är grymt fina och alldeles riktiga, inga leksaker alltså. Den rosa elgitarren har lockat in riktiga musikfantaster i butiken som intygat att gitarrerna är av superschysst kvalité. Det känns jättekul att få möjlighet att sälja sådana instrument istället för plastiga skrotvarianter. Viggos elgitarr blev succé. Kanske inte allra mest hos honom själv, Liv och pappan i familjen hade väldigt svårt att slita sig.


Lagom till jul har vi fått in Maileg igen. Riktigt fina julklappar tycker jag. När Liv var fyra fick hon just kaniner och möbler i julklapp. Och jisses vad det har lekts med de sakerna, tror nästan att möblerna är de som använts flitigast av alla leksaker härhemma. Och inte bara till kaninerna utan till barbie, troll och alla möjliga figurer som kan behöva ett minihem.


Kuddarna från Colorique visade sig vara fantastiskt fina. Extra förtjust är jag i den japan-inspirerade serien. Finns som helt ljuvliga sittkuddar och bollar. Våra vackra sänghimlar (som finns i vit, rosa och blå) fick jag inte med på bild. Men hänga en sådan mitt i rummet och fylla med dessa kuddar blir en dröm.

Nu är det hög tid för kalasfix. Tjugofem kids intar hemmet för spökkalas imorgon!

18 november 2010

kl. 6.20


Idag firar vi vår allra finaste Viggo som fyller 6 år! Önskningen om en alldeles egen glansröd elgitarr slog in och innan halv sju stod Viggos favoritfika på bordet. Lycko-morgon!

16 november 2010

a piece of cake. a simple one.


På lördag ska Viggo ha spökkalas. Han fick inte nog på Halloween och bytte tema häromdagen. Från Lego Indiana Jones (observera att det skulle vara just DEN Indiana, inspirerad av DS...oh my) till spöktema. Tur kan man tycka. Och vi lägger ribban lågt. Bara ett par sådana här simpla bakverk.

Bild Martha Stewart.

tisdagstema om kontraster.

Huset är fullt av kontraster. Vi är inte särskilt matchiga av oss.
Gammalt och nytt, matt och högblankt, loppis och design, renoverat(fint;) och orenoverat(fult;), mönstrat och omönstrat, galet mycket färger och vitt... 
Men min tolkning får ända vara den enklaste, konstrasten mellan svart och vit. Och lite gråskala däremellan.

 

Efter hett tips från Weronica slog jag till på grå sammetskuddar från H&M Home. Fina var de ihop med de hemsydda. Och så är jag väldigt förtjust i mina små vaser från Lindform och den finaste nattljusstaken som en kompis mamma har gjort.

Kolla alla tolkningar av kontraster på Fabriken.

15 november 2010

regn, regn och åter regn.


Hej ny vecka! Här står regnet som spön i backen och barnen var så vintertrötta imorse att de nog själva inte trodde på att de någonsin skulle komma ur sängen. Men av någon underlig anledning var alla glada ändå. Jag vet inte om det beror på att mamman i familjen var på ett ovanligt peppat morgonhumör vilket inte direkt hör till vanligheterna (orsaken kan vara en föreläsning med Mia Törnblom förra veckan, jag blir alltid fånigt taggad av sådant) Eller om det beror på att Charlie har flyttat in i den nya tröjan som vi vann från Anna på Rackarungar. Han har haft den sedan den damp ner i postlådan och Viggo har paxat den efter tvätt.

Påtal om Mia Törnblom. Om ni har chans att höra henne prata, gör det. Pepp på hög nivå. Och i samma veva kan jag varmt rekommendera den här boken. Den riktar sig främst till tonåringar men har du yngre barn så kan du själv absolut läsa den. Bra är den. Och viktig.

14 november 2010

söndagsbilden vecka 45.


Idag kramar vi alla snälla pappor lite extra.
Och äter tårta flera gånger om.
Till världens bästa pappa i hela världen. Så skrev Viggo på teckningen som K fick imorse. Bättre än så kan det väl inte bli? 

Fler söndagsbilder hos Fabriken.

12 november 2010

minimega.dk.

Fina pappersnyheter från Minimega. Kanske dags för en nybeställning till Mokkasin.


Jag blev väldans förtjust i de här randiga sugrören. Skön retrofeeling och tillverkade i miljövänligt papper. Det skulle bli hemskt fina kalasbilder i alla fall.

11 november 2010

raw + rice.


Fint med Jens Fagers stolar på nya katalogen från Rice.

hviit jul.Jag har sagt det förut, åhh för alla dessa fina nättidningar. De som har de fina bloggarna Konfettiform och Hviit har samlat en massa fin julinspiration här.

Och dessa pappersstjärnor är väl de allra vackraste? Förförra julen skule jag för första gången vika sådana stjärnor. Jag hade tänkt mig hela granen full. Enkelt sa en kompis. Och jag brukar inte direkt gå bet på papperspyssel. Men det var något med sista momentet. Fast jag kunde liksom inte släppa att jag inte fixade det. Varje kväll i en veckas tid så hamnade jag där framför pappersremsorna, lika sur varje gång. Fast så var det en natt vid ett-snåret som jag hittade en barnsligt enkel beskrivning hos någon vänlig själ på nätet. Tack för den. Men det blev bara en endaste. 

Tipset om Hviit Jul från Fru Fly.
Bilder härifrån.

a place to be.


Fick just ett väldigt bra tips här. 25 november öppnar House Doctor egen butik på PUB! Tänk så bra.

Bilder från House Doctor.

10 november 2010

love, peace and...


En något otippad överraskning från K häromdagen. Mest för att jag inte gick omkring och förväntade mig en present sådär på måndagskvällen. Men också för att freds-symbol och guld inte hör till vanligheterna på mina smycken. Fast jag gillart! Armbandet är från Ettika och finns här.

Och TACK igen för alla fina hälsningar! Jag blir såklart väldigt glad och väldigt smickrad och väldans peppad!

09 november 2010

tisdagstema om kök.


Här är vårt kök. Någon gång ska jag visa hur det såg ut från början. Vi har rivit väggar, satt upp väggar, flyttat dörrar, satt igen dörrar, tagit bort en jättehall och en passage i form av ett valv och hållt på. Minst sagt. Från början tänkte vi oss ett kök i gammal stil men jag är glad att vi ändrade oss. Jag gillar kontrasten av ett modernt kök i vårt gamla hus. Lite blandat med gamla detaljer.

 Något annat som jag verkligen tycker om är att här hade vi möjligheten att inte ha några överskåp och faktiskt ingen fläkt. Det blir sådan skön känsla, köket känns inte riktigt som ett kök utan mer som ett vanligt rum. Eftersom köket dessutom gränsar till den lilla glasverandan och matrummet så finns det massor med plats att hänga på. Och i vanligt ordning är det här allt händer.

Få mer köksinspiration på Fabriken idag! 


Psst! Om en helt annan sak. Ännu en gång slår det mig att jag verkligen saknar ett objektiv för att ta helhetsbilder utan att behöva hänga ut genom fönstret och backa till förbannelse. Jag har ett Canon EF 50MM 1.8 II. som jag älskar för att det har så stort ljusinsläpp. Jag skulle vilja ha samma typ (ljusinsläppet) av objektiv men kunna få med ett helt rum i en bild eller åtminstone halva. Tipsa mig jättegärna! Jag kan tillägga att det får inte kosta en förmögenhet.

08 november 2010

happy monday.

Då var det dags igen. Bokföring. Tänkte bara söka lite stöd ;-) 
Så please, ha lite roligt för mig också den här veckan.

Slutklagat om den saken. För snart har vi en vit trapp. Och det blir ju såklart megaskillnad från en beige linoleum trapp. Så nu är det mitt nya favoritställe. Man blir lite lättare i sinnet av att sitta där. Därför tar jag nu alla mina kvitton och pappershögar och placerar mig på trappsteg nummer fem i solen. Så ska det nog bli ordning på den här måndagen också.

07 november 2010

söndagsbilden vecka 44.

Det är väl ingen som glömt det magiska med snökulor?!
Tänk att något kan glittra så och dessutom inne i en kula av glas.

Fler söndagsbilder på Fabriken.


05 november 2010

ha en fin helg alla!


Snart, snart har vi en väldans fin liten veranda. Nu är äntligen ny pärlspont på plats och i helgen ska den målas färdig. Kan lova att bara grundmålningen gör att den känns klar.


Förra sommaren drog projekt "återställa veranda från 1913" igång. Fast först tog det en alldeles faslig tid innan vi hittade den, väl gömd under två fasader. Och sen skulle varendaste ett av de 19 fönsterna plockas bort och renoveras. Ett tag såg det ganska illa ut. Tyckte åtminstone jag. Det var när det stora fönstret (som hade ersatt tre av de gamla någon gång på sjuttiotalet)togs bort. Men K är inte den som misströstar i första taget. Jag minns att jag tänkte, Är han verkligen helt säker på att han vet hur man gör sånt här? Och jooo...

04 november 2010

babiekins.


Ännu en fining till nättidning att lägga på minnet. Den här var dessutom väldigt lång som om det inte fanns någon hejd på idéer. Sånt gillar man ju. Vilken dröm förresten att göra en egen tidning. Hoho, ni därute! Om någon vill så vill jag!
För all del skulle det kännas väldigt fint att jobba för någon annans tidning också. På redaktionen på en alldeles vanlig papperstidning. Någon fin. Och kul. Det skulle vara superschysst. Fast inte som kaffekokerska då, jag är usel på kaffe.


Tipset om tidningen kommer från Monamici. Deras urfina höstkollektion finns med. Kolla in jackan, den är grym ju! Vill ha en själv.