19 mars 2011

till er som undrade.


Lite kalasiga tips såhär på lördagseftermiddagen. Några undrade om kalasstrutarna. En väldigt lätt variant som gick på nolltid att göra. Papper från snyggpysslet där varje ark är 20x20 cm. Alldeles perfekt storlek. Lägg två hörn mot varann utan att vika pappret. Och fram med en alldeles vanlig häftapparat. Visst kan man limma men tusan det ska ju hålla också. Och snabbt går det. Så häfta ihop ena sidan. I med godiset och stäng med ett klistermärke. Plus namnet med en dymoremsa om man har turen att äga en. Tadaa, klart.

Och så ett bra tips på skattjakt. Vi har kört avancerade skattjakter under åren. Där vi funderat ut världbästa, urspännande ledtrådar. Där både mystiska telefonsamtal och allehanda experiment har ingått. I år hann vi inte det. Men vi hann en supersnabb som var minst lika uppskattad. En individuell variant. Varje barn fick  varsin egen "karta" med namn, en endaste klurig ledtråd till rummet där man skulle leta (tex i rummet med röd lampa i taket, med gula blommor på väggen...)plus det gamla hederliga fågel, fisk eller mittemellan. Gillades skarpt.

Och så var det ju fiskbensflätan. Liv har tjatat om en sådan ända sedan hon såg den i HM´s vårkatalog. Och ett antal gånger har vi varit på gång med den där flätan. Alltid på morgonen, alltid när fyra ungar och en mamma försöker komma i tid till skola och dagis. Det har aldrig blivit någon fläta. Jag har liksom inte orkat minnas hur man gör. Och som gammal frisör känns det onekligen som ett nederlag.

Så blev jag påmind om den där flätan igen när jag läste nya och så otroligt fina bloggen Kviddekvitt. Och självklart mindes jag när klockan inte var sju på morgonen. Men hur förklarar man frisyrer utan bilder... Dela håret i två delar (istället för tre som vanlig fläta) Plocka hela tiden tunna slingor från varannan del och lägg över till motsatta sidan. Ju tunnare hårslingor desto finare fläta. Jag känner själv att detta inte var världens bästa beskrivning. Det kanske går att googla på det?

Här gör vårsolen sitt bästa för att smälta bort all snö som har kommit. Det första Charlie sa när han vaknade i torsdags var "Är det julafton idag?". Men en kund i affären sa att i veckan blir femton plusgrader. Det är ju inte klokt så skönt. Ha en fortsätt skön helg!

16 kommentarer:

 1. Drabbas alltid av sånt ha-begär av fina papper...
  Har f'resten alltid undrat hur man får till en sån där fläta. Tack :) Inte för att jag har nån liten brud att använda den på men i alla fall.
  Skön helg!
  Cecilia

  SvaraRadera
 2. Tack!! Enligt dina anvisningar gör jag ikväll. Kalasdags imorgon :) Tack & kram <3

  SvaraRadera
 3. Jag lärde mig fiskbensfläta genom en "tutorial" på Youtube.. Tips! :)

  SvaraRadera
 4. Jätte fina kalasstrutar!

  Linda

  SvaraRadera
 5. Åhh vilka underbara papper! Sådana skulle man ha....
  Fiskbensfläta är såå fint! Flera på jobbet har det och jag tittar alltid avundsjukt ;-) JAg har ju typiskt nordiskt hår som inte blir mycket till fläta.... om man skulle försöka.

  Nu är äntligen necessären på väg till dig! Ursäkta att det dröjde....

  Kraam Lotten

  SvaraRadera
 6. Ja, ja gvar faktiskt en av de som undrade lite över kalasstrutarna. Har ett stundande 3-årskalas här hemma och då skulle dom vara perfekt!

  Hoppas du får en mysig llärdagkväll!

  SvaraRadera
 7. Fint med strutarna! Å fiskbensflätan är jättesöt, flickan likaså :)

  Trevlig kväll!
  Kram / Kristina

  SvaraRadera
 8. Fiskbensfläta är så fint..nu ska jag öva på mina twins! Kalasstrutarna är ju underbara..jättefina papper!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Tack för instruktioner :-) Vad easy peasy att häfta med häftapparat! Finns ju oxå i olika färger har jag sett (hobbyaffär)

  SvaraRadera
 10. Häftapparat! Det är ju klart att man tar det!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 11. Tack för kalastipsen! Det blir vårt först "riktiga" kalas i år och då vill man ju ha koll på grejerna... Ha en härlig söndag! /Camilla

  SvaraRadera
 12. Tack super söta du! Jag älskade den fina flätan på din dotter och de små söta godispåsarna du gjort, kaleset såg helt magiskt ut!
  Tack för att du delar med dig!
  Önskar dig en fin söndag!
  kram CC

  SvaraRadera
 13. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 14. Jag är mer sugen på femton plus än julafton, det måste jag ju erkänna :)

  Och att godisstrutarna är enkla att göra gör dom ju ännu snyggare i mina ögon!

  Ha en fin söndagseftermiddag!

  SvaraRadera
 15. Vilka smarta godisstrutar! Undrar lite över ploppen, går det att köpa plopp med så söta budskap eller har du lekt i något redigeringsprogram? /Louise

  SvaraRadera
 16. Verkligen superfina strutar! Vilket underbart tips.

  SvaraRadera