31 augusti 2011

finstämt.


Styling: Cia Wedin Photography: Anna Kern

Så fint för små kids i senaste Family Living. Absolut min typ av bebisvrå. En del av sakerna finns också i mitt eget sortiment. Blev lite småkär i spegeln av Stina Sandwall och stubbarna från Asplund av Paola Novene. De fina väggarna är målade av Sissi Edholm och Lisa Ullenius.

frågor och svar.


Tack igen, alla ni fina som läser och peppar och lämnar så fantastiskt snälla ord här.  Nu är det hög tid för frågor och svar. Jag hinner inte alla idag men jag fortsätter veckan ut.


ELINA frågade Vad jobbade du med innan du startade Mokkasin?

Precis innan jag startade Mokkasin så jobbade jag inte så värst mycket. Då var jag allra mest hemma med våra små barn, de kom ju rätt så tätt. Fast mellan varven under de där vilda kaosåren som det trots allt var att få fyra barn på fyra år så hade jag och en kompis ett barnklädesmärke med allt vad innebar. Och tillsammans med en annan kompis ritade vi och lät tillverka prototyper av barnmöbler, men mer om det en annan dag.


Fast några år innan jobbade jag det desto mer. Som frisör. Japp, jag är utbildad frisör. Gymnasielinjen i Norrköping. Klar som nittonåring. I tolv år klippte och färgade jag hår. Dag ut och dag in. Och älskade det. Kunde jobba jämt för det kändes aldrig som ett jobb. Det var aldrig någonsin trist. Det var min vardag och det var min fritid. Men det spelade aldrig någon roll. Det var det absolut roligaste jag visste.


Så en dag. Alldeles plötsligt. Det var inte ens en smygande känsla. Då kände jag att det inte var roligt längre. Jag förstod ingenting. Försökte förstå men det var liksom ingen idé. Som frisör ska man ha kul annars är det lika bra att låta bli. Så jag slutade.KANEL & CAYENNE frågade Vad är det bästa respektive sämsta med att driva Mokkasin?

 
Det bästa med att ha en egen affär är den kreativa biten. Jag älskade att fixa och dona. Att skylta om, att göra fina paket, att skriva små skyltar, att arrangera om i butiken. Ljuvligaste sysslorna i världen. Själva säljet är däremot den absolut sämsta.Tyvärr kanske man ska tillägga för det är ju liksom ett litet måste, poängen med affär liksom. Och nu blir väl det inte så farligt i en liten egen butik där man ändå får göra allt det andra roliga. Men jag har nog egentligen inget säljmanér i mig överhuvudtaget. Enbart säljare någonstans, aldrig i livet!

Sen är det ju såklart öppettiderna som är urtrista. För att inte tala om bokföringen. Det är ju min värsta tråksyssla alla kategorier, dock ofrånkomligt om man har eget företag.A PIECE OF HAPPINESS frågade När öppnar webbutiken?
Nu kanske jag får bita i det sura äpplet framöver. Men här och nu spikar jag en deadline. Vad sägs om 20 september? Det blir bra!

Vad vill du lära dig härnäst?

Egentligen har jag ett gäng saker jag vill lära mig, allt från att sy lampskärmar till att bli bra på ashtangayoga, att sticka stora plädar och att baka surdegsbröd.
Fast så fort jag bara får lite tid så är det ändå inom fotografi jag skulle vilja lära mig massor mera. Jag vill lära mig att plåta bättre med min digitala kamera och absolut kunna plåta i raw. Jag vill lära mig allt om redigering och Photoshop eller Elements. Och så vill jag väldigt gärna damma av min analoga kamera och försöka minnas hur man gör när man framkallar själv. Så mörkrum i källaren, jatack så väldigt mycket.
AN-MAGRITT frågade Er det slik at du også har 4...?
Fyra barn, japp. Det var kaos i början som jag skrev lite om här. Men nu är Liv 8 år, Viggo snart 7 och Nomi och Charlie 4. Och jo om man jämför med den första tiden när alla var jättesmå så känns livet tusen miljoner gånger enklare nu.
Det kommer mera...


30 augusti 2011

a mess.


Vad hände här kan man gott undra. Först frågestund fullt med sköna frågor och sen tyst som tusan i hela fem dagar. Oartigt av mig. Men det är hektiskt här, är allt jag har att säga.

Livet känns ungefär lika rörigt som min arbetshörna som just nu ligger i en hög på golvet. Anledningen att den ligger just där är att jag idag har haft besök av ett rart gäng från den här redaktionen. Mer om det en annan dag. Men ni kan ju alltid lägga ihop det med det här besöket.

Och frågorna. Imorgon slår jag till och svarar på så många jag hinner. Ses!

26 augusti 2011

pappas tuschteckning.Att blogga är ju en pepp utan dess like. Jag har aldrig varit men om maken till rara männniskor. Så när allt kom omkring så blev det ju inte så läskigt som jag befarade. Er förtjänst, tack! Och frågorna. Snälla de med och kul som bara den. Hinner inte svara nu men jag tar några vartefter.

Förövrigt funderar jag över hur jag ska sno tillbaka tavlan på bilden... Den har fått susa tillbaka till mitt föräldrarhem. Typiskt nog för jag gillar den. Fast jag hade den bara på ett litet förnämligt lån. Min pappa målade den på sextiotalet när han var sisådär tjugo. Han säger att tavlan är väldigt djup. Så jag känner nog att vi får gå till botten med vad alla dessa krumelurer betyder.

Ha en fin helg! 


25 augusti 2011

på allmän begäran.


Jaha. Då var det dags. Jag publicerar detta och sen går jag nog och drar något gammalt över mig. Typ. Tycker nämligen det här känns lite märkligt. Paradoxalt nog. Här kan man blogga mest hela dagarna om ditten och datten. Men huga vad läskigt det här är.
Men hej… Det här är alltså jag. Bloggerskan herself. Sofia. Som jag såg ut igår morse klockan sju. Precis efter kaosfrukost och innan tandborstarracet.

Och när jag ändå har kommit såhär långt kan vi väl köra hela vägen liksom. Frågestund verkar ju vara i ropet just nu. Och eftersom jag vet med mig att jag kanske har den här världens snällaste bloggläsare så ska det väl inte vara så förfärligt. So here we go! Varsegod att fråga precis vad ni vill. Jag svarar på allt. Nästan.

Liten uppdatering: Jag kom på en sak. Och om vi nu ändå håller på så kan ju jag fråga er lite. Vad gillar ni mest härinne och vad vill ni se mer av? Det kan ju verkligen vara bra att veta. Tack!


And in english.
This is me. Go ahead and feel free to ask any question. I´ll do my best to answer them. And please tell me what you like about Mokkasin and what you want to see more of. Thanks!

just do it.

GIVING CREDIT / STORM CLOUD poster

Design Erin Loechner Pia Bijkerk and Yvette´s handmade fonts.

Buy it here!

Found by Weekdaycarnival. Thanks!
Psst! Click on the picture for bigger size.

japp, magiskt är rätta ordet.


Det finns ju kombinationer som bara blir helt perfekta. Hanna Konola har gjort finaste postern Magic för Fine Little Day. Som i sin tur har fullproppat sin shop med nyheter som är makalösa finheter.

Nya printet Gran  finns som oemotståndliga kuddar.


Samma GRAN fast på tapet. Kommer att finnas hos Photowall. Precis som Ohoy. Jisses vad vi gillar den tapeten. Grantapeten finns i flera olika färgställningar.


Och vykorten. Åh vykorten. De är som små sagor, vart och ett i sig. Ett endaste litet vykort blir som den finaste lilla presenten. Och nu är det alltså ett gäng nya som jag får precis samma känsla av. Fantasi helt enkelt.


 
 
Och skärbrädorna. Samma sak där. Älskart. Så himla fint. Det är en fröjd att ha sådana här vackra skärbrädor. Jag tänker faktiskt på det varje gång jag tar fram dessa. Det känns så lyxigt och så vackert att tillochmed tråkhushållsosten blir urtjusig. Så enkelt kan det minsann vara att vardagslyxa sig lite.

24 augusti 2011

viggos school love.


Första dagen i ettan. Då är det banne mig ren och skär kärlek. Till skolan, till fröknarna, till kompisarna, till läxorna, till tidiga mornarna, till rasterna. Till allt som hänger ihop med att nu är man faktiskt stor. Ettagluttare, sug på den.


23 augusti 2011

alltid lika fint.

Photography : Stellan Herner / Skarp Agent

Fastnade i det här gamla bilderna igen. Från det här fantastiska hemmet. Så förbaskat hemtrevligt bara.

22 augusti 2011

extraflottpyssel.


Ni vet ju redan. Att jag är svagare än svagast för små saker att dona med. Det må vara snyggpyssel eller megapyssel eller minipyssel eller istället-för-att-göra-annat-pyssel. I själva verket spelar det inte så stor roll vad det är bara det är fint. Och om det är på det víset, så blir jag alldeles salig.


Som den här alldeles bedårande målarboken. Den (och den andra med rymdtema) fick till och med mina äldsta barn att vilja måla i målarböcker igen. På kolsvarta kartongark finns det så himla fina motiv så man nästan svimmar. Och till på köpet finns det guld och silverark så man kan göra det hela extraflott. Drömmålarbok.


Den finns ju såklart att köpa här alldeles snart. Konstigt vore väl annars.

Och nu tänkte jag såhär. Om någon sitter på någon liten pysselgrej som ni köpte någon helt annanstans, jättelångt borta eller bara lite långt borta. Men som inte går att finna här i närheten och gärna skulle vilja att den fanns att finna på en nätbutik jättejättenära dig. Maila mig på hej@mokkasin.com.

 

finess.


Gillar verkligen de här förpackningarna som illustratören och grafiska formgivaren Sac Magique gjort för NK kids.
Jag vet inte om de redan används på varuhuset men jag hoppas verkligen det. Det känns som om NK inte har förnyat sig på tider och evigheter, så äntligen.

Ska man ändå handla så blir det ju så mycket trevligare med lite finess. Personligen tycker jag den där finessen uteblir på många ställen. Det finns inget tristare om man köper något riktigt fint och så slängs det ner i en plastpåse a la ICA. Förpackningarna vann Svenska Designpriset 2010.

tillbaka till verkligheten.


Hej måndag och snart väldigt mycket vardag. Skolstart på onsdag. Viggo börjar ettan och Liv tvåan. För en gång skull känns det som om sommarlovet har varat i en evighet. Skön känsla. Och nu har vi två simpla kvällar att vända tillbaka den där evigheten av sena kvällar. Lycka till...

Förresten så har vi fått ett piano. Bara sådär. Snällt.

21 augusti 2011

gänget väljer mini rodini.Våra barn har haft Mini rodinis kläder sedan 2006. Då var Liv 3 år och märket alldeles nystartat. Mini rodini har varit storfavorit hos alla våra barn och även hos oss vuxna. Med åren har de vuxit med rekordfart och levererar den ena grymma kollektionen efter den andra. Största delen av kläderna är tillverkade i 100 % ekologisk bomull. Superschysst. Butiken Mokkasin har haft Mini rodini sedan starten och det är faktiskt det enda märket som jag konsekvent hållit fast vid.

Idag valde kidsen ut sina personliga favoriter ur höstens kollektion. Gänget är Liv 8år, Viggo snart 7 år, Nomi och Charlie 4 år, och kusinerna Estrid snart 5 år och Svea 3 år.


Estrid väljer finfina HORSE DRESS och coola HIGHLAND LEGGINGS. Klänningen är samma modell som sommarens megapopulära kattklänning som sålde slut på nolltid. Fast nu är den lite höstigare med långärm.

HORSE SWEATSHIRT står precis lika högt i kurs som klänningen. Just den här tröjan är min favorit, den gula färgen och hästprintet. Lovely.

Till och med kräsna Liv faller fortfarande för Mini rodini.  Just nu är det annars mycket Monki och HM som gäller. och eftersom hon är en väldans lång 8-åring så funkar det ju att köpa X-small i vissa märken och då växer ju klädutbudet enormt. Men som sagt vissa av plaggen från Mini rodini går fortfarande hem.
HIGHLAND LEGGINGS har snabbt blivit nya favoriten hos henne och kompisarna. På bilden ser de grå ut men de är kolsvarta med grå revärer i fuskmocka och gulddragkejda. Grymma.

PANDA SWEATSHIRT har motiv med svarta strasstenar. En perfekt baströja. Det låter kanske inte så värst mycket bas med strass men det är exakt vad det är.

Lilla Svea tycker såklart att BEAR SWEAT DRESS är sötast. Om någon minns pingvin-klänningen från förra hösten så är det samma modell. Tillsammans med grå (med bruna revärer i fuskmocka) HIGHLAND LEGGINGS blir det skönaste stilen.Och Nomi hoppar ur glitterstassen för PEACOCK OVERSIZED TEE. Modellen är supersnygg och påfågelprintet är sagolikt.

Förra våren så lanserade Mini rodini en helt ny jeanskollektion. De sitter som en smäck. Våra favoriter är modellen SANTIAGO SLIM i vintagetvätt. De är lite smalare i passformen och det är just det som är det bästa.


Viggo lever i sina sweatshirts från Mini rodini. BULLDOG SWEATSHIRT var en favorit redan i lookbooken. När det sedan visade sig att ögonen var en röd och en guldig nit var det nice, fett nice.Charlie; som var sådär lagom intressarad av hela den här plåtningen, väljer sina SANTIAGO SLIM i vintagetvätt och DETROIT DENIM SHIRT. Mjuka sköna jeansskjortor är favvoplagg härhemma. Perfekt plagg, nästan som en kofta liksom.


Hejhej, gänget tackar för sig!

Liten uppdatering då det ramlade in lite mail... Ni vet väl att det går att beställa kläder från Little Cute Mokkasin trots att inte nätbutiken är uppe ännu. Skicka mig bara ett mail på order@mokkasin.com så fixar vi. Fraktfritt på nyheter, såklart!

vissa söndagmornar är bättre än andra.


Ibland blir man glad för mindre. Jag har som sagt en inte så ny kamera. Det är en åtta år gammal Canon 350D, som sjunger på absolut sista versen. Fast jag har ett objektiv som är absolut ett av mina käraste ägodelar. Älskart. Det är ett fast objektiv, Canon EF 50MM 1.8 II. Däremot har jag haft ett trist, tidsödande (väldigt mycket minst sagt)problem senaste tiden, det senaste året eller ärligt talat sedan jag började blogga. Att föra över bilderna från kameran till datorn tar evigheter.


Och då menar jag evigheter, typ en timme. Ja, det är så förbaskat illa och drygt och retligt. Och är man nu inte vid datorn precis exakt i samma sekund då alla bilder precis ha hoppat in där då får man göra om hela grejen. Två timmar blir det då. Så tänk såhär, om man upptäcker att bilden inte blev så bra när, när den väl hamnar där i datorn, då har ju förutsättningarna ändrats rejält. Ljus, motiv, hela alltet. Svårjobbat. Ja. Irriterande. Ja. Oproffsigt. Väldigt mycket ja.

Men jag har liksom bara haft en sladd som jag kopplat emellan. Och jaja, jag vet att min man har nämnt något om minneskortsläsare. Jag vet det innerst inne, fast jag måste ha förträngt det. Men sista veckan fick jag höra samma sak. Av två fotografer (det ska tydligen mycket till för att jag ska fatta). Du måste ha en minneskortsläsare. Och igår så köpte min man en.

Och tack, tack, tack. Mina timmar är räddade, mina dagar är räddade, mitt sega bloggande är räddat. Just i denna stund känns det ungefär som då vi köpte en torktumlare. Hela mitt liv är räddat. Nu överdrev jag ju men gissa hur lång tid det tog? 1 minut och 15 sekunder! Det är ju fasen inte klokt. 1 minut och 15 sekunder och 55 bilder i datorn. Det är ta mig tusan nästan magiskt.

20 augusti 2011

a serial about vintage.


Alla bilder plåtade hos Augusta Antik & Tapetserarverkstad.