11 december 2009

Luciahelg


Pepparkakor

600 g socker
3 dl sirap
3 dl vatten
1/2 kg smör
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlikor
2 msk bikarbonat
1,5 kg vetemjöl

Koka upp alla kryddor, socker, vatten och sirap. Smält smör och tillsätt. Blanda vetemjöl och bikarbonat. Tillsätt till resten. Sen är det bara att ställa smeten i kylen, helst ett dygn eller mycket längre. Om man gör jättemycket deg så kan man baka pepparkakor i en hel vecka för degen håller sig.Helgens projekt är stora pepparkaksbakningen. Nio ungar som kavlar för glatta livet. Och gör kakor i alla dess former. Och äter deg... Receptet ovan är gammalt och det blir världens bästa deg. Eller hur, alla som var med förra året ;-) Det är inte min grej att baka eller göra degar, så är det bara. Men vilken makalöst schysst pepparkaksdeg det blev! Lätt som en plätt att kavla och det är ju det som är det viktiga. Och att den är god förstås.


Så var det ju det där med pepparkakshuset. Jag har bestämt att vi kör minivarianter i år med. Det är ju ändå dekorationen som är det roliga. Och inte att försöka få ihop det där muminhuset eller borgen med kokhett socker med fyra par hjälpsamma barnhänder. Snett och vint, bitarna passar inte, det rasar, vi börjar om, det rasar igen... Nix. Småstugor blir det. Tjoff så är de byggda och sen är det bara att sätta igång.

Förra årets inspirationsbilder från Martha Stewart.

Och så är det ju Lucia. Mysigt. På Mokkasin har vi de allra, allra finaste stjärngossekit och luciakronor. Stjärngossestruten i mjukaste plysch med tillhörande stjärna, från Kalikå, är en personlig favorit. Vi har haft den i fyra år och den har lekts med året om och den är fortfarande lika fin. I jämförelse med hårda pappersstrutar som går sönder och ramlar av är den här struten en stjärngossedröm...
Bilder 1,2,3

3 kommentarer:

  1. Ja, visst var degen helt suverän förra året. Vi längtar allihop tills i eftermiddag. Är alltid så mysig och trevligt med pepparkaksbaket. :-) Syns sen syrran! Kram kram

    SvaraRadera
  2. Kan verkligen rekommendera detta recept till alla ni som läser detta. Ska ni baka pepparkakor prova detta. Ni kommer inte att bli besvikna. Mer lättkavlad deg får man leta efter och sen blir de ju supergoda. Mums!!

    SvaraRadera
  3. Ska testa degen! Hur i hela livet får man kristyren fastna så fint som på första bilden?

    SvaraRadera