30 januari 2014

fairtrade & handmade - såklart! och allra sötast.


Afroart. Det finns så himla mycket gott att säga. Först och främst fint som bara den. Gillar mönsterna, det är mönstrat men det tar ändå inte över. Mjukt. Som känslan av något enfärgat men ändå inte då. Och färgerna, så milda och så fint tillsammans med det mesta.  Vi har valt ut två överkast eller plädar (och mest drömmer vi om att ha dem som picnic-filt när våren kommer) som vi tycker om allra bäst. Ormbunke och Darlia.
 
Men som sagt. Så mycket bra i detta förutom det fina. Fairtrade och handgjort. Rättvist. Afroart som faktiskt har funnits ända sedan 1967 drivs idag av sex textilformgivare, alla utbildade på Konstfack i Stockholm. Grundidén har alltid vara att ta till vara på lokala hantverkstraditioner i Afrika, Asien och Latinamerika.  På så vis får världens unika hantverkstradioner möjlighet att överleva och man skapar jobb i länder där hantverk är den viktigaste inkomstkällan. Lägg ihop det med träffsäker design och form, lyckokombo!


Favorit. Korgar är ju alltid perfekt. Vi har ett par i varje rum och det får oss att överleva kaoset och stöket. Som uppsamlingskorgar för ditten och datten. Men såklart också som förvaring, för sockor, brio-järnväg, lego, klackskor (ja, nu har vi typ trettio ärvda par, efter min mormor, som utklädningspjuck) , pappersrullar, vantar, som papperskorg och för allt. Skulle inte klara mig utan korgar. Och det finns nog inget som gör ett rum så mjukt och härligt bara för själva materialet skull. De här är också så himla fina att använda som blomkrukor, som en ytterkruka liksom. Finns i två storlekar, här.

 

 
Sötaste babyfilten. Ever. Uj, vad vi har förälskat ner oss i den här. Jag har en förkärlek till tunna babyfiltar, för då blir de lite som gosetrasa i samma stund. Små bebisar vill ju gärna fingra på något och liksom gosa in sig i det mjuka.  Minns att våra tvillingar fick två tunna små filtar, så ljuvliga där i maj när de föddes. Sedan blev de där filtarna som gosetrasor som hängde med dem i tid och otid. Ni vet sådär i handen, släpandes efter dem. Alltid.
 
Filten har en kompiskudde som är precis lika fin. En ännu väldigt fin present med välkommen till världen hälsning. Filten här och kudden.
 
 
 
Och det är ju det vackra broderiet som gör hela alltet. Tekniken kallas för ”Kantha”. Det är en urgammal teknik som man från allra första början använde för att stärka och laga utlitna textiler. Varför gör vi inte så idag kan man tänka. Tänk hur fint det hade varit då.
 Och Blomster är inte från Afroart och inte en nyhet. Men den är så sjukt vacker så jag fattar det knappt. Kära Jonna, du tecknar som en dröm.

5 kommentarer:

 1. Mm, förlorar mig alltid lite grann när jag ser Blomster.

  SvaraRadera
 2. Lite seg som jag är...så har jag alldeles nyss upptäckt ert underbara Mokkasin!!! Jag sitter på kvällarna och njuter av era prints och allt det andra också förståss, men trycken har nått mitt hjärta så totalt. Blomster här ovanför är ett av dem, ett av mina favoriter. Jag gillar också era tankar, så självklara och så inspirerande!! Eftersom jag själv tillverkar, i ytterst liten skala, senast nu traskronor, så är ju återvinning en hjärtesak.
  Snart kikar jag in igen;))

  Trevlig helg!!
  //lisa

  SvaraRadera
 3. Riktigt snygga korgar! Är dom mjuka eller hårda?

  SvaraRadera
 4. Attans att de tog slut så snabbt. Hade varit perfekta som tvättkorgar hos oss. Istället för de blå påsarna från IKEA. Typ. Håller koll tills de kommer in igen. Kramar!

  SvaraRadera
 5. Härliga korgar!
  Supernöjd efter min första beställning av er.
  Den stora korgen agerar förvaring för tvååringens alla maskeradkläder, perfekt!
  Förvaring när den är som bäst; slukar mycket och skönt att vila ögonen på!

  SvaraRadera