19 oktober 2009

Augustpris


Idag tillkännagavs de nominerade böckerna till årets Augustpris. Pija Lindenbaum är nominerad för sin senaste bok Siv sover vilse. År 2000 vann hon med Gittan och gråvargarna och nu har hon alltså chans igen.

Motiveringen lyder: "Siv ska sova över för första gången. Men förväntan byts mot skräck när lampan släcks. Nu inleds en nattlig odyssé genom färgsprakande och yviga bildlandskap med halsbrytande perspektiv. Den drastiska texten bär osvikligt barnets blick. Allt hålls ihop med en säker konstnärlig hand."

Böckerna om Gittan, Lill-Zlatan, Kenta, Åke och nu Siv är stor - favoriter här hemma. Oavsett ålder, det spelar ingen roll om man är bara är tre år eller kan läsa själv. De tecknade bilderna är suveräna, historierna är så skickligt skrivna att man gång på gång ser berättelsen med nya ögon, fantasin får fritt spelrum och det är originellt.


Nu ska man ju inte avslöja slutet i böcker. Men nu gör jag det ändå.


I början av oktober fanns en intressant intervju med Pija Lindenbaum i SvD som är värd att läsa. På Mokkasin har vi alltid ett gäng av favoritböcker, självklart även Siv sover vilse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar