03 oktober 2014

tipsigt bland stadsbrus i paris.

 
Min skogslängtan till trots så har jag ju ändå varit en vända till Paris.  Och trots stadsbruset så älskar jag ju precis på samma sätt som alltid. Kanske var jag född där i en annan tid. Jag tror att det där känns när man sätter fötterna på gatorna. I stegen man tar. Åtminsonte är det vad jag fått för mig. Och ingen lär ju sitta på sanningen om huruvida det ligger till med saken.
 
  Nu jobbade vi ju, Linn och jag. Ett angenämt jobb.
 
 
Och tipsigt, inga mängder på en snabb helg. Men lite ändå. Som vanligt och när jag får bestämma så hängde vi nästan bara i Marais och runt kanalen Canal Saint-Martin. Det fina är att hänger man just här som utgångsläge är det nära till det mesta. Och egentligen är det liksom bara att gå och se var man hamnar. Området mellan kanalen och Republique har blivit något av ett upcoming område. Om Marais redan är ganska så etablerat så här det här det poppar upp mycket butiker, barer och resaturanger just nu. Mycket i form av tillfälliga pop up - varianter.
 
 
Det går inte att missa en frukost här,
La Chambre aux Oiseaux - 48 rue Bichat - 10 arr
 
Någon kanske redan vet att jag har en samlad kategori på Paris här bredvid. Ibland har jag försökt mig några samlade inlägg med tyvärr inte så många av det slaget. Men två om mat. Ett här och även ett samlat matinlägg här  och då finns La Chambre aux Oiseaux med. Även Buvette som vi besökte igen. Här får inte boka bord men ta en drink och sätt er på trottoaren, man får ett bord förr eller senare.  Buvette ligger inte i Marais eller ens med gångavstånd, det ligger i Pigalle. Antingen tar man Metro till stationen med samma namn. Eller annars tar man en taxi. Det finns ju något älskvärt med taxi stora städer. Det blir alltid lite extra härligt så. Värt det för känslan skull.
 
 
 
Alltså. Det här stället. Inget flott. MEGA – poppis. Och så sjuuukt gott! De sägs laga den bästa Bobun:en i Paris. Ta den säger jag, vi drömmer om den fortfarande.  Här kan/ska du inte heller boka bord. Bara att ramla in och vänta. Det är supermycket folk men det är heller inget ställe man hänger på i timmar. Perfekt hämtmatställe också.
 
 
Här kommer lite snabba tips - några provade andra inte, men från säkra källor.
 
Thanks  Tove , Melanie and Mélissa for your great tip!
 
 
Hai Kai – 104 Quai de Jemmapes – Arr 10 Stället har fått mycket press och positiv respons på sistone. Så bilder hittar du bla här och här och fullproppat med bildlänkarderas FB-sida.
 
Hai Kai  ligger precis nära Hotel Du Nord som jag tipsat om tidigare
 

Det är ett skönt ställe och så himla rar personal.  Klassiska och rena råvaror med finurlig och personlig touch. Gourmet, verkligen, men ändå prisvärt.  Linn åt en avsmakningsmeny som enligt henne var utsökt men då den var baserad på kött mer eller mindre så funkade den inte för mig. Men denna meny är nog annars att rekommendera istället för a la carte - menyn.  Måste boka bord men vi ringde dagen innan, så det funkar.  

 
 

 
Bob’s kitchen & Bob’s juicebar – 74 rue des gravilliers (Kitchen) Arr 10 - 15 rue Lucien sampaix (juice bar, även mat)Arr 3 Här har vi bara druckit juice och ätit fika. Gott! 
 
 
42 Degres – 109 Rue du fauborg M Poissonniere - Hann inte äta här men det ska vara bra - Raw Food och vegan

På den gömda matmarknaden le marche des enfants rouges - 3 Arr som jag tipsar om här ska finnas ett fantastiskt Bento-ställe som vi missat.
 
På tvärgatan Rue Des Rosiers till shoppinggatan Rue Vielle de temple har vi ju redan ätit det som sägs vara Paris bästa falafel. Där ska också enligt ett parisiskt tips finnas fantastiska citronpajer på  "le loir dans la théière", hann vi inte heller. Men kan vara fint i shoppinghetsen ju.
 
Många paris-bor tipsar ofta om Suedish institute. Och det kan ju kännas lite mysko om man nu ändå är i Franrike. Men ändå. De ska en underbar gård och gott att äta och när övriga Paris är fullproppat så är chanserna större just där. Ligger i Marais på 11 Rue Payenne.  
 
Le clown är också ett oprövat tips jag fick innan vi åkte.
 
Om du söker och letar mat i Paris så är sidan Le Fooding ett ställe att susa runt i.
 
Schysst gata mitt i Marais som är lite gömd men väldigt proppat med fina små barer och matställen. Den heter Rue Dupetit Thouars och ligger liksom höger om detta mycket vackra ställe som vi aldrig har besökt men det verkar hända tusen saker där.


I Passage du Grand Cerf  på Líllustre Boutigue är alltid den vackraste skyltningen. Blans många så var där tidigare Julie på Famille Summerbelle  och nu senast Season Paper som vi ju är helt kära i och har proppat affären full med.  


Alltid en runda på Merci. Alltid intressant att spana färgerna på säsongens linne. De brukar ju vara rätt träffsäkra på den punkten....

 
När vi var där var temat juice.
 


Bonton spanade vi in något som vi inte sett i verkligenheten tidigare men ändå inte hade kunnat hålla oss ifrån att beställa för en tid sedan. Ganska lång tid sedan så det är ett helt otroligt hantverk som tar många timmar och dar att göra. Månader till och med. Och äntligen är vårat paket påväg över Atlanten från Brooklyn. Jag menar såklart de mest sagolika skapelser som suttit på en vägg.  Tamar Mogendorff - jag är upp över öronen förälskad. Det är så vackert.

3 kommentarer:

  1. Finaste finaste bilderna.

    SvaraRadera
  2. Massa bra tips. Jag och mina syskon ska dra på en barnfri helg till Paris i april. Möta våren, tänker vi. Har förstått att man ska bo i Marais. Men var? Har du en lika bra lista med hotell? Tack.

    SvaraRadera
  3. Hej! Har bokat första resan till Paris och vill som alla andra bo i marais. Hotell i Paris verkar jättesvårt:( har du ngt tips?

    SvaraRadera