28 mars 2014

jag tänker att jag skulle vilja ha hela trädgården full av dem.

 
 
the others are mine
 
Fredagsfeeling och vårkänslor, tänkte att ni kanske är sugna på ett tipi. Det här var mitt allra första pyssel för Family Living så jag tänkte ni kan få inspon såhär i efterhand!
 
Faktiskt är jag lite kär i den här idén. Om ni någon gång har lagt er raklånga och tittat upp i just den här tipin så skulle ni fatta varför. Det är lite magiskt nämligen.
 
Det finns ju mängder av tipin , favoriten bland alla är väl fortfarande Granits. När det syntes i min bild i  Northen Delights fanns det ingen hejd på frågorna om tältet. Och inget ont om detta canvastält men vi ville göra något härligare än så...
 
Påtal om Family Living. Minns ni mitt kalas? Nu får du hela beskrivningen till solfjädersvimpeln här!
 
 
 
Gardinlängder på loppis, förstår ni fyndläget? Säljs oftast i par, är nästan alltid 2 meter eller längre och har utsatts för noll slitage. En gardin liksom, vad händer med en sådan. Våra gardinlängder kostade sisådär 35 spänn st. Spara vågiga gardindelar, de är extra flotta till öppningen!
 

 
Dags att fixa stommen. Bambustavar finns på vilken välsorterad handelsträdgård som helst. Du behöver 5 st , välj 2 meter långa, det är bra. Knyt en hel massa hampasnöre runt. Se till att stavarna har den form du önskar, sådant är svårt att ändra i efterhand.
 


Om du ska ha tältet på en gräsmatta behöver du inte de vågräta stavarna, då sticker du bara ner pinnarna i marken. Men vill du att ska hålla i vått och torrt och flytt då sågar du till 4 st lagom långa. Om du använder 2 meter långa bambustavar är 80 cm ett bra mått för de liggande stavarna. Knyt ihop igen och lämna en öppning fram. Såklart!


 
Låt några centimeter av bambun sticka ut så blir det extra stadigt. Nu har du egentligen världens bästa

bästa stomme till en tipi. Superbillig, jätteenkel och stadig. Sen är det bara att gå loss med vad känner för. Om du inte orkar göra det extra härligt med rivna remsor så fäst tyg. Allt går.

 

 

 
Men vi rev och rev.  Riv längs den lång sidan av tyget, börja med ett litet klipp och sen riv. Remsorna ska vara cirka 8 cm breda.
 
 


Sedan är det bara att linda. Du behöver inte vara noga alls det enda viktiga är att remsorna slås runt varje stav för att tyget inte ska glida. Börja uppifrån. I början blir det mycket kvar av remsorna men spara "spillet" hängades, de kan användas till glipor när du är klar. Då kan du bara lägga remsan  runt tältet utan att slå den kring bambun. Det är också fint att ha långa remsor hänga!När du kommer ca 80 centimeter ner slutar du vira på framsidan, för öppningens skull. Nu börjar tältet bli stort och remsorna räker inte runt men såhär: Börja vid en av de främre pinnarna, slå en knut kring bambustaven.Vira ett varv till för att täcka knuten. Seddan lindar du på precis som innan. Ett varv runt varje bambustav. Förmodligen räcker remsorna bara till mitten av tältet. Men då gör du samma sak på motsatt främre pinne. Så möts remsorna i mitten på baksidan.
Glöm inte den vågiga gardindelen, cirkusfeeling!
Eller Koppatälten i Hagaparken om man låtsats lite.
Fin fredag och puss & kram!


 
 

20 kommentarer:

 1. Superfint! Vad roligt att göra själv. Ska testas!! Tack för tipset! Kram Lina

  SvaraRadera
 2. Åh den är alldeles underbar!! Måste göra en till minstingen i familjen. Finaste solskyddet varma soliga dagar.

  SvaraRadera
 3. That is a great DYI! The photos are breathtakingly beautiful! I felt as if I was looking at a magazine.

  SvaraRadera
 4. Den är helt fantastisk!

  SvaraRadera
 5. Så fint! På vår ö har vi en stor brygga där har jag byggt en "himmelssäng" av smala björkstammar. Den brukar vi slåss om att få plats under, tror absolut att jag ska unna oss en tipi också....

  SvaraRadera
 6. Älskar! Vill ha !!

  SvaraRadera
 7. ce tipi est magnifique, bravo !

  SvaraRadera
 8. Joel Backaler: Where do you see foreign rolex replica multinationals benefitting the most from a growing population of upper- and middle-class consumers? Are rolex submariner replica opportunities limited solely to tier-1 cities such as Beijing and Shanghai or is there a significant louis vuitton outlet market opportunity in tier-2 and tier-3 cities as well?

  SvaraRadera
 9. Wow!!
  Jättefint tyg på väggen eller är det tapet?
  Varifrån kommer det?

  Mvh Åsa

  SvaraRadera
 10. Wow!!!! This is beautiful!!!!

  SvaraRadera
 11. Hermoso! Es lo que estaba buscando hace mucho tiempo. Gracias!

  SvaraRadera
 12. Fantastiskt fint tält! ett sånt behöver vi också känner jag genast! tack för tipset!

  SvaraRadera
 13. I just like the valuable information you provide for your articles.

  I'll bookmark your weblog and test once more here frequently.
  I'm moderately certain I'll learn many new stuff right right here!

  Good luck for the next!

  My web site: zapatillas new balance

  SvaraRadera
 14. Good information. Lucky me I found your website by accident (stumbleupon).
  I've saved it for later!

  my website - air jordans baratas

  SvaraRadera
 15. I absolutely love it! I actually started making a teepee like this from fabric scratch, but didn't finish it. I might have to make another one for our new yard. Love this! Thanks for sharing!

  SvaraRadera