20 mars 2015

the detox catwalk.


Så var det där om världen igen. Den enda av sitt slag. 
Och det hoppfulla.
 Det är väl det vi måste sikta in oss på eller hur? 

Ni minns ju det där om gift i kläder, de där fasansfullt trista och otäcka. Om ni inte minns så kan ni alltid kika på inlägget jag gjorde för Think Organic

Hur går det då kan man fråga sig. Igår lanserade Greenpeace Detox Catwalk. En plats där man helt enkelt utvärderar vilka modeföretag som håller sina löften och verkligen gör slag i saken och fasar ut gifterna ur sin produktion. Som faktiskt jobbar FÖR en giftfri modeindustri, på riktigt. 


För att göra det ännu bättre kategoriserar man företagen  som Detox-ledare, Detox-greenwashers och Detox-förlorare. Här hittar du listan och genom att klicka på varumärkena så kan du läsa mer. 


Giftfritt mode 1 januari 2020. Heja, säger jag.
Från hela mitt hjärta. 

Jumpsuit HM tillverkad i 100 % lyocell
HM som också finns som Detox-ledare på listan ovan. 


Om Lyocell - ett mer hållbart alternativ än exempelvis bomull.


Lyocell-textilier tillverkas av fibrer från snabbväxande energiskog. Denna typ av skog kräver lite vatten och behöver inte besprutas på samma sätt som annan skog. Hela tillverkningsprocessen för textilier där Lyocell ingår har mycket mindre inverkan på miljön. Man har minskad kemikalie och vattenanvändning och lägre koldioxidutsläpp. Lyocell bearbetas med snällare kemikalier och dessutom i ett slutet kretslopp, med mindre energiåtgång. På det viset kan man då återvinna det mesta av kemikalierna i stället för att släppa ut dem i spillvattnet. Lyocell är dessutom 100 % biologiskt nedbrytbart.#detox

3 kommentarer:

  1. Lycocell eller tencell som materialet kallas är bra grejer! Kul med mer kläder i det materialet, själv sover jag på tencell. Det bästa! Hoppas att det ska få större spridning!

    SvaraRadera