29 mars 2015

villa strömsfors.


Det var väl inte någon som trodde att jag inte skulle vara på gränsen till svimfärdig. Det kan ju inte finnas någon i hela världen som inte förstår storheten över denna villa. Villa Strömsfors känns som allt jag någonsin drömt om i husväg. Och jag är evigt tacksam till de nya ägarna Familjen Ståhl som gav mig möjligheten att förstå det.

Men har du inte satt foten där så kan du aldrig förstå det magiska. Att där innaför är världen en annan. Det sitter något kvar där i väggarna och golven. Något som bara behövde hamna i rätta händer för att väckas till liv igen. För trots att taken flagnar och hundraåriga tapetbitar hänger på trekvart så är huset redan väckt. Som om familjen Ståhl bara genom att fylla det med varma hjärtan och ljuvliga tankar och sanndrömmar har fört huset tillbaka såsom det en gång var tänkt för. Jag skulle inte haft några problem att stanna kvar som det var. Min fantasi har förföljt mig ända sedan i fredags...
Tant Johanna var lika tagen som jag. Eller vi var nästan lite som besatta. 
Av allt det vackra. Det är med varsamma händer renoveringen av denna villa kommer att ske. 
Men ändå kommer ingenting att saknas. 


Plötsligt fick en välkomnade hall andra perpektiv.Och storleken på hall. Det här är liksom en del av den. Det var inte särskilt vanligt att man byggde såhär 1908. Egentligen var ingenting särskilt vanligt när David och Davida byggde sina drömmars hus. Man gjorde det helt enkelt för man kunde. Skulle man nu till att bygga en jugendvilla skulle den helt enkelt vara vackrast. Punkt. David var tydligen inte särskilt förtjust att fara runt i världen så han gjorde tvärtom. Världen kom till honom och Strömsfors. Alltid och året runt. 

Nu står jag här på övervåningen och plåtar och jag tänker att det var nog denna vy som skulle väcka mig om mornarna när jag kom ut från mitt sovrum. Sovrummet med verandan fast åt motsatt väderstreck då. Och jag tänker att årstiderna aldrig skulle gå mig förbi. Jag skulle se när de första löven föll om hösten, när frosten bet till i november och när vintern övergick i vår. Vilken ynnest. 


Jag blev helt klart overloaded. Som en överdos av allt det vackra. 

Spännande att bli filmad i all sin iver. 


Tänk att varenda millimeter är genomtänkt. Tänk att varenda vy är ny. Och så lägg till att det är 1000 kvm och 23 rum. Och nu slår det mig, var dessa tusen kvadratmeter förutom den största vind jag någonsin satt min fot på och den källare som hade fönster ovanför mark, större än våra fönster härhemma. Planen med Villa Strömsfors är att alla ska få möjlighet att ta del av den. Den ska fyllas med människor och kreativitet. Av möten och samtal. Det bästa i livet liksom. Jag är helt övertygad över det här stället kommer bli något alldeles extra, något unikt som kommer att vara som en dröm i sig. Från början och i fortsättningen. I all tid och evighet. 


Salar är som gjorda för middagar. 


Och tusen och åter tusen samtal.

 
Millimeterinspo.


Har du någon gång sett sådant megakakel? 
Kanske att det går fem normala kakelplattor på en.

Köket på Villa Strömsfors ska bli funktionellt och modernt men historien ska även här bevaras. Vi fick ta del av tjusiga köksplaner och ritningar av Mariann och Karin från Vedum Kök och Bad.  

 

Skafferiet ska bevaras och den vedeldade spisen och två diskhoar mot trädgården. Men med allt du kan behöva för middagar i storbröllopsformat. Och alldeles nära, en champagnebar. Lite undangömd och hemligt sådär, som en skattkista. 


Köksingången. 


Av Anna från Sandbergs  fick vi höra om tapeter. När David tapetserade där 1908 så gjorde han (eller inte i egen hög person) det med gyllenläder i matsalen och rosenträ i biblioteket. Alltså, är det någon som passar för detta ärofyllda uppdrag så är det helt klart Sandbergs som dessutom har hela sin verksamhet ett stenkast och några skogsmil ifrån Strömsfors, i Ulricehamn.Jag har liksom alltid tyckt att våra egna element är vackra. Men de har helt klart hittat sin överman i dessa element. 


Varför i hela friden är inte det här standard? 


Skulle inte alla morgontoalettbestyr bli lite härligare då? En blomkrans som uppenbarar sig när man tvättat sömngruset ur ögonen, tack det skulle göra min dag. 


Kanske hade David garderoben åt ena hållet och Davida den åt andra hållet. Och så möttes de där på mitten i en kyss. Jag kan inte låta bli att tycka att det ser lite ut som ett altare. Kanske var det som om att gifta sig på nytt varenda morgon just där i solstrålarna, ända tills döden skilde dem åt. 


Ingen blomkrans här inte men skönt på sitt sätt. 


Vinden var ett stycke för sig. Det kändes som takhöjden var som hela vårt hus. Minst. Och sedan tog den aldrig slut. Johanna och jag smidde storslagna planer, så pass att när vi väl kom upp hit glömde vi både tid och rum.

Ser ni det lilla rummet med blå tapet? Där av alla ställen huserade tre pigor. Och fantasin skenar. Det är såklart att vintrar var kalla även 1908 och att vinden ven precis på samma sätt som idag. Och att åskmuller dånade värre häruppe än ner i stora salongen. Det fanns ju ganska många av plankor som kunde knarra och trä som kunde knäppa. Och nog för Villa Strömsfors och de 23 rummen faktiskt hade moderniteten av elektricitet så kan man väl inte vara helt säker på att den sträckte sig till rummet med blå tapet, för jag såg inget element.  


Men jisses, alla drömmars hörnsoffa! Eller två. 


Källaren  var ju såklart lika stor till ytan som källaren, lite mer rumsindelning bara. Och mörkt. Först tyckte jag och Johanna, som var beredda att sova över i Villa Strömsfors redan första natten, att den kanske var lite läskig. Men det tog inte mer än ett par minuter innan vi kände att vibbarna var snälla även här. Och vi kände att även källaren var som vårt andra hem.

...och lite vin från 1870...


Carl Malmstens soffa och lampor från Konsthantverk

Kolla in taket och lamporna!Jag har en crush på gamla ritningar. Så långt datorer och smidiga program som man kan komma. 


Som besatt var det.  

I bilen hem, för alla tåg nedåt var inställda på fredagmorgonen, hade jag fantiserat om allt som har med det här huset att göra. Ni vet väl att man kan bli som manisk i sin egen fantasi också. Att man kan drömma hejdlöst utan sans och vett, kanske det bästa jag vet. Och i bil genom Sverige en mörk natt kan man ju ha sämre saker för sig. Jag har valt soffor, bestämt vad som ska hänga på väggarna, planerat trädgården och byggt ett alldeles speciellt växthus, sett mig själv fira alla årets högtider här. I sjuttio olika långklänningar. Och badat med utsikt över rosorna och bygden Tror till och med att Yoga-girl hade yoga class på vinden och att First Aid Kit spelade lite under en fest vid midsommar. Efter det att Håkan Hellström dragit sin specialskrivna visa för villa Strömsfors ära i musikrummet. Jag har letat bokhyllor för att hjälpa till lite och planterat växter bara för det ärofylldas skull. Kunde till och med tänka mig att bara vara kaffekokerska för att få vara på den här platsen lite mer än nödvändigt. Eller plocka maskrosor. Fast det är såklart, maskrosor växer väl inte på sådana här ställen.  


Så var det den här lilla detaljen då. 
Verandan. 
Vacker som få.


Johanna, Anna och Camilla från Oddbirds.  
Hade gärna stoppat tiden där och då. 


 Och även tidsstopp i tillverkning á 1908 också. 


Det går aldrig att få känslan i magen på bild när det gäller ett sådant här ställe. Men får ni någon gång chansen att besöka Villa Strömsfors så gör det, du MÅSTE göra det. Vi kan säga att det är ett krav. 

Du hittar Villa Strömsfors här

under #villastromsfors

För andras bilder se på 


24 kommentarer:

 1. Magnifique! I love old buildings, sometimes going by bike many miles to see the old palace and other historical place. This is a beautifully preserved, in my country, unfortunately, many of these sites fall into oblivion and ruin.

  SvaraRadera
 2. Your blog is stunning! Glad I found you. Following along in Instagram :)

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt vackert! Hus med en historia kan ge en utav de mest magiska känslorna!

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt absolut, inte många förunnat!

  SvaraRadera
 5. Helt fantastiskt ställe! Förstår dig... :)

  SvaraRadera
 6. Gillar du provocerande bloggar? Kika då in på min blogg och se hur jag blir den nya Kissie ;)

  SvaraRadera
 7. Men Sofia, vilket ställe och underbara bilder! Ska bli otroligt kul att följa förändringen. Kram!

  SvaraRadera
 8. Drømmehus! Takk for at vi fikk være med! x

  SvaraRadera
 9. Helt fantastiskt. Vilket drömställe! skulle älska att få rå om ett sådant hus=D

  SvaraRadera
 10. åååå, vad jag blir avis ;) Lycka till och njuuut i massor !

  SvaraRadera
 11. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

  SvaraRadera
 12. Blogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.

  SvaraRadera
 13. ÅHHH vad vackert ser ut som ett slott :) passande för halloween maskerad

  Idag har jag förhöjande inredningstips på bloggen :)

  Ha en fin ny vecka!

  LOVE Maria Inredning - it's Swedish for decor

  SvaraRadera
 14. We will wait for another web site.

  SvaraRadera
 15. Hej, jag är Sheryln Coleman Jag är mest lyckligaste personen på jorden, efter 6 månader av sorg och sorg utan att med ett jag älskar, jag försökte alla mina möjligt bäst att se till att jag gör min älskare glad men det verkar aldrig fungera bra det var som jag gör allt förgäves men allt tack går till Dr Ogundu kom att ändra alla mina bekymmer och sorg till glädje. Jag visste den store mannen när jag läser några underbara vittnesbörd om Dr Ogundu hur han har hjälpt massor av människor på deras relationsproblem jag läste en tidning när jag såg stora vittnesmål, liksom min situation då jag beslutat att inte slösa tid eftersom jag har missade min älskare så mycket jag beslutade att kontakta honom och dela alla mina problem med honom som han berättade för mig att inte oroa sig för att han försäkra mig om att allt inom 48 timmar skulle redas ut jag trodde Dr Ogundu så mycket på grund av hur han har varit hjälpa många människor, min pojkvän som lämnade mig för gott plötsligt svarade min text och tillbaka mina samtal och bad mig förlåt honom var jag så glad är så tacksam mot Dr Ogundu för vad han har gjort för mig och jag lovar att vittna hans godhet hela mitt liv. Om du det går samma problem eller någon form av problem kontakt denna stora man på sin e-postadress: drogunduspellcaster@gmail.com
  1. Lär din älskare eller make tillbaka
  2. Pengar spell / lycka spell
  3. Om du inte kan tillfredsställa din partner
  4. Viktminskning spell
  5. Skaffa ett jobb stavnings
  6. Promotion trollformler
  7. Att få dina pengar tillbaka
  8. Freedom trollformler
  9. kärlek stava
  10. Hämnas stavnings
  11. Lottery spell

  SvaraRadera