06 september 2013

om du tänker sensommarfesta.

 
Eftersom sommaren är högst älskvärd i år så kan man ju trädgårdsfesta bäst man vill. Här är lite kalasbilder från ett reportage som visades i Plaza Interiörs sommarnummer.


Gamla tapetbord är man ju extra lycklig över att få förvara på sin egen vind. Annars kan de nog vara lite kniviga att få tag på. Synd för de är bästa mingelbordet.  Överlappa smådukar och handdukar tills du får en hel duk.
 
 
Blommor – inga kalasbord utan blommor. Det går ju fortfarande att plocka dem i trädgården, kanske inte nu i dikeskanten och på ängarna, men annars. Och stråna, glöm inte de vackra stråna. Be gästerna ta med en bukett med vad de hittar, det känns helt klart som ärofyllt uppdrag för en gäst att få bidra med en vacker bunt blommor till festen. Glöm inte mataffärernas inplastade nejlikabuketter om det krisar i rabatterna, de funkar att blanda in i en vild trädgårdsbukett. Ni vet väl att man kan ”öppna” en nejlika som ännu inte slagit ut. Genom att försiktigt vika ut de yttersta gröna bladen i blomman ger du själva blombladen en skjuts utåt. Jag tror det var någon på Christoffers blommor som sa. Den där affären, finaste!
 


Recept på små mingelsaker hittar ni här.  

 
Slå in i alla lägen. Håller småkryp väck och är hemskt härligt.


Gamla tältsängar på loppis är fyndiga, de är liksom inte så roliga som de är. Men klä in en hög med madrassar och du har världens bästa extrabänk.  Klä in med gamla lakan, dukar, gardiner eller annan textil. Ni vet väl att gamla gardiner är så billigt på loppis. Det säljs alltid i par för väldigt få kronor i jämförelse. Och världens bästa kvalité oftast, det har ju liksom bara hängt där.
 Det allra bästa sättet att skapa bästa kalasfeelingen är textilier. Allt tråkigt i världen blir fint med en bunt av vackra tyger.  Här bestämde jag mig för att ta tillbaka löparen. Jag har aldrig någonsin tidigare använt en löpare på mina dukade bord men vad tusan något så populärt måste ju funka på något vis. Vi gjorde som en vimpel fast som duk, precis samma känsla. En löpare i stuvbitar kantad med fin bomullspets. Himla fint. Mät ut tygbitar efter vad du har hemma. Jag valde att göra en lång löpare som släpar i marken, det blir härligare så. Stuvbitarnas storlek bestäms efter egen smak, men välj gärna 5-6 olika textilier och låt de olika bitarna vara allt från 30 cm upp till 1 meter långa för att få en fin dynamik. Sy ihop de olika bitarna och sicksacka kanten. Sist av allt syr du fast en vacker spets utmed hela.

Servetter i tyg ger alltid en lyxigare känsla. Riv snabbt tyg i lagom stora fyrkanter. Strunta i att fålla dem, den rivna kanten är vacker som den är.


Kakformar för mandelmusslor - bra minipajformer.
 

Kaffefilter - bra matförvaringspåse. Och på Papper för konstnärer finns underbara placeringskort i vintage.  Tallrikar - min farmors gamla porslin och under Swedish Grace från Rörstrand. I sand.Gästböcker. Å vad jag borde leva som jag lär. Jag glömmer det alltid, men visst borde man. Varje fest skulle kräva sin gästbok. Bästa minnena på pränt och finaste skatten med tiden. Låt barn och vuxna rita eller skriva något. Glöm inte att själv skriv några ord om festen, om maten, gästerna och andra tankar.


 
Pimpa ditt tee pee! Det här är det vanliga från Granit. De små mysplatserna för barnen är superviktiga, glöm inte det.  Äventyrligt på dagen - jag menar ett tee pee i skuggan blir ju lätt en hemlig koja i den djupaste djungel, med tigrar som smyger runt knuten -  och bästa stället att slockna på när mörket faller. Då är tigrarna oftast som bortblåsta, eller?
 


Popcorn-påsar från Hey Yo Yo.  Och extralånga sugrör från samma ställe, allt för att de inte ska försvinna ner i flaskan. (förresten kolla de här, så söta) Du byter ut tråketiketter lätt genom att lägga läskflaskorna i ett varmt bad. Här är etiketter som egentligen är placeringskort från Papper för konstnärer.
 

 
Snabbvimpel. Riv remsor och knyt på ett hampa-snöre.
 
Så ställ med en sensommarfest till helgen. Själva ska vi bygga en lägereldsplats i trädgården. Där vi ska grilla korv vintern igenom. Och sitta på fårskinn när snön faller. Viggo tyckte vi kunde bygga en bio istället. Men det väntar vi med.
 
Ha en fin helg!

14 kommentarer:

 1. Alltså, jag önskar att jag hade en gnutta av din kreativitet och känsla för finheter som dig, helt enkelt underbara bilder!

  Kram Victoria

  SvaraRadera
 2. Men hallå eller?! Jag åt upp detta reportage. Tuggade det väl. Pussade varje sida av finheter. Herre Gud i höjden så tjusigt du gör. Jag vill flytta dit och aldrig kliva ur sagovärlden igen, dricka läsk ur randiga sugerrör och aldrog behöva ta tag i vuxensaker igen.

  SvaraRadera
 3. Du kan du. Vilken grej Sofia! Kalasdrottning blir ditt namn. Jag fick tipset om vinterkalas i en slags receptochpysselbok och då slog det mig att just precis en sån bok kan du göra. Om kalas kort och gott. På bloggen har du ju bildmaterial och text knåpar du fort ihop. Jag hade köpt den, alla jag känner hade köpt den och det hade blivit den perfekta kalas/sommar/iställetförenblomma- presenten jag kan tänka. Go girl!

  SvaraRadera
 4. Ja, vad ska man säga. När man är mållös, igen:)! Så fint så fint. Tack för all inspiration! Ha en skön helg!
  Camilla

  SvaraRadera
 5. Ja vad säger man mer än att ni måste ha det helt underbart härligt i er familj, så mycket fint och så mycket skoj, stor kram

  SvaraRadera
 6. så underbart vackert... gillar massor och blir genast sugen på att ställa till med kalas!

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt vackert!!! :)
  Tusen Tack för alla fina tips! Jag har stått och klämt på porslinet Swedish Grace och inte kunnat bestämma mig för vilken färg... den gröna är ju så vacker och den rosa, men nu ser jag ju hur fin sand är och att jag kan kombinera den med mitt gamla! :) Ett tält tror jag att jag bygger direkt nu på altanen!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 8. Underbart Sofia. Och proffsigt, ut i fingerspetsarna

  SvaraRadera
 9. Åh dina ljuvliga bilder!! Jag blir knäsvag och önskar att jag någon gång fick gå på dina fina kalas!

  SvaraRadera
 10. Åh en sådan fantastisk koja!

  SvaraRadera
 11. Åh! Så fantastiskt fint! Jag verkligen älskar din blogg. Bilderna, texterna! Dugör så fint. Alltid!

  SvaraRadera