18 september 2013

safari daybed ~ savbriksen ~ ole gjerløv-knudsen

 
 
 
Jag älskar när möbler inte bara är just en möbel. Sådär kort och gott. För det första ska de vara  lagom lätta för att orka bära, helst själv. Jag vill kunna byta lätt, pula in dem någonstans  och till exempel ha matbordet där soffan stod. För om solen ligger perfekt just där, just då, så vill man ju äta middag bara precis där. Jag vill kunna tömma ett rum på fem minuter så ungarna kan ta hit så många kompisar de vill och leka cirkus. Eller ha show. Jag vill kunna flytta möbler ut i trädgården när solen gassar och plocka in dem på kvällen. Och jag vill att där vi satt alldeles nyss, likväl kan vara bästa gästsängen som man kan ställa precis där man sover som godast. Möbler ska liksom vara där jag vill ha dem och inte tvärtom. Där man vill vara för stunden. Min favoritmöbel står inte där vi ställde den 2008 och står kvar tills vi flyttar ut en vacker dag. Min favoritmöbel flyttas dit solkatterna glittrar som bäst eller skuggorna faller som mjukast.
 
 
 
 
Den här dagbädden är min darling.  Safari Daybed eller Savbriksen som faktiskt är originalnamnet, formgavs redan 1962, i Danmark av Ole Gjerløv-Knudsen. Formen kom till då designern själv skulle på campingtur med sin son. Sonen blev krasslig och Ole fixade till en briljant dagbädd på studs. Som han kunde ta på ryggen och bära med och slå upp där på lämplig plats. Sen har den såklart finslipats under åren men konstruktionen är verkligen i smartaste laget. Den levereras i en väldigt lång linnepåse. Och på några futtiga minuter sätter man ihop den, utan skruv eller sådant tjafs.
 
 
Sen kan man liksom plocka ihop den igen och traska iväg till en ny vacker skog eller något. Och upp med den igen. På fem röda. Så himla smart!
 
 
Den här dagbädden har precis som denna lilla flyttats in och ut denna varma sommar. Den har solats på och fungerat som gästsäng. Och om jag nu älskar funktionen med den så avgudar jag formen. Den är snygg helt enkelt och en sådan där möbel som smälter in lite varstans. Den förändras så lätt genom kuddval, plädval och vilka färger som finns runt omkring.  När den visades i Lotta Agatons snygghem i Residence  i vintras så tror jag det var många som tog den till sitt hjärta. Flott revival för en fyrtionioåring till dagbädd.
 
Safari Daybed finns alltså i affären.
Likaså den andra darlingsaken som hänger där i taket, Pia-lampan.  
 

9 kommentarer:

 1. Hi Sofia, I especially love the lamp!;-)

  SvaraRadera
 2. Alltså! De här bilderna!! <3 Underbara!
  Och dagbädden är verkligen superhärlig. Älskar min! Är inte så bra på att ta det lungt utan far mest omkring och plockar och fixar mest hela tiden när jag är hemma. Men inser att jag hamnat allt mer i ryggläge på sista tiden. Dagbäddens "fel"... Så skönt att vila där en stund!

  Ha en fin dag!
  kramar

  SvaraRadera
 3. Love your pictures.
  Hugs from NY.

  SvaraRadera
 4. Den är allt bra fin, en sån skulle man ha! Jag gillar också tanken med möler som är lätta att flytta runt, så ska det va! Fina kuddar också. Ha en fin kväll. Kram Elina

  SvaraRadera
 5. Gudars, jag har båda överst på önskelistan men går bara och köper massa billigt skräp hela tiden istället... varför gör jag alltid så...
  Snart så...

  SvaraRadera
 6. Den var veldig fin, og veldig lekkert stylet. Smakfult. Merket meg det du skriver om møbler som kan flyttes rundt akkurat der du ønsker det, smart men krevende :) Fin torsdag

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ibland behövs en inspirerande bild för att få tummen ur. Bara soffan blir såld så får en safarisäng flytta in! :)
  Kram till dig

  SvaraRadera