25 oktober 2012

när man tror man drömmer.

 
 
Igår var jag i lite av en låtsatsvärld. Och nu när jag tittar igenom bilderna blir den inte ens då verklig. Jag kan inte förstå att den här världen ligger ett stenkast från mitt hus. Och att jag inte ens visste att den fanns. .För mig ryms de här miljöerna så mycket att jag nästan inte kan ta in det. Låter fånigt med det är så. Det är som jag blir totalt overloaded av intryck. Tankarna snurrar som om det vore alldeles galet och så pratar jag jättejättesnabbt.  Jag vill veta allt om det här stället. Jag förhör min pappa som var där på sextio-talet och han berättar historier om människor som arbetade där och läskigheter om maskiner som gjorde dubbel-slag.
 
Jag vill ta in varje hörn, varje färgton, varje liten gnutta av detalj, varje liten spillra. Och spillror var det gott om. Så mest av allt vill jag att någon väldig rik människa med hjärtat på rätta stället kärar ner sig i hela alltet.

 
Jag vill inte ha busfabriker och bilhandlare och mekaniker där. Jag vill ha konsthallar, teater och dans scener. Och verkstäder för traktens alla kreativa människor. Jag vill ha Kulturskolan där och alla deras fantastiska föreställningar. Jag vill ha  Dud där och alla deras fantastiska föreställningar. Och teater Orka. Jag vill ha allsången där och Katrineholmsrevyn. Och jazzklubben. Och musikklasserna. Och så vill jag en studio också, fast det är verkligen inte nummer ett på listan. Inte alls.

Tyvärr var det väldigt mörkt på de mest magiska ställena. Och kombon långa slutartider utan stativ var sådär. Men I´ll be back. Var så säker. Det enda problemet är att jag måste fråga mannen med den stora nyckelknippan för att få komma in. Och mota bort vakthundarna först, fast de finns nog inte där egentligen. Men sen så.
 


36 kommentarer:

 1. Vilka miljöer!!! Sånt man nästa bara ser i filmer nu för tiden. Allt gammlat rivs ju hela tiden! Vackert!

  SvaraRadera
 2. så vakkert at det gjør helt vondt!

  Hilsen Marte

  SvaraRadera
 3. Nämen guuud! Här??

  SvaraRadera
 4. Oj oj, vilket ställe! Där kan man ju lätt gå runt hur länge som helst, drömma och fota :) Kul!

  SvaraRadera
 5. WOW, what a space...wonderful and a lot of potentiality.

  SvaraRadera
 6. Vackra bilder!

  Här är ett annat nedlagt bruk som förvandlats till just konstcenter:
  http://notquite.se/

  Bättre bilder:
  http://trendenser.se/2012/september/bruket-i-fengersfors-tips-pa-utflyktsmal.html

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte sluta titta, så fantastiskt!

  SvaraRadera
 8. Dina bilder är som balsam för själen, och slår nästan andan ur en! Fullständigt fantastiskt.

  SvaraRadera
 9. MAGISKT är ordet..... Borde K-märkas. Punkt. Vilken upptäckt runt hörnet!! Lyllos!

  SvaraRadera
 10. Ja, oj sååå fint. Älskar också sådana miljöer!

  SvaraRadera
 11. Åh, vilket lyckorus, håller på pricken med "en matsked.." här ovanför! <3!

  SvaraRadera
 12. Vilken miljö!! Trodde inte det var här i Sverige!
  Helt magiskt, kan inte annat än hålla med dig i allt du skriver om stället!

  SvaraRadera
 13. Vilka miljöer, otroligt häftigt. Hoppas att det blir någonting av alla dina önskningar kring stället.

  SvaraRadera
 14. Men jisses, är detta Sverige??! Trodde inte det...

  SvaraRadera
 15. Superfint, vilket fynd! Fast jag tycker det ska vara som det är. Det är så ont om sådana här ruffiga miljöer i Sverige, allt bara renoveras sönder och blir ljust och fräscht...

  SvaraRadera
 16. Vakkert! Og den røde stolen. Oh! Stylet av tidenstann.

  SvaraRadera
 17. Vilket magsikt ställe ni har där i närheten och du har verkligen lyckats förmedla det i dina bilder. Jätte fina! Jag går verkligen i gång på den här typen av ställen, ljuset blir så fantastiskt fint och det gör att kreativiteten verkligen sätts igång på automatik:)

  Och Sofia, du kan inte ana hur glad och tacksam jag är över allt fint du skrev om mig i gårdagens inlägg. Tusen tack finaste, finaste du!

  STOR KRAM FRÅN MIG TILL DIG!

  SvaraRadera
 18. Hjälp! Intrycksoverload! Vill dit och fotografera genast :) Älskar såna ställen :)

  SvaraRadera
 19. Så fina bilder du har tagit!
  Kul att du gillar det och hoppas att du fick hjälp av länken jag skickade, tror att det är en av dem som har hand om det.
  Har du kollat in gamla gjuteriområdet i Hälleforsnäs? Det runt lager 157? Det är också helt galet magiskt och där finns det lite konstnärsateljéer och skatelokal och så...

  SvaraRadera
 20. Vilket magiskt ställe. Att det finns sådant nu för tiden. De river ju alla vackra gamla byggnader.

  Otroligt vackra bilder. Tack för att du delar med dig. ♥

  SvaraRadera
 21. Underbara råa foto! Vilken miljö!!
  Ullis

  SvaraRadera
 22. Underbara råa foto! Vilken miljö!!
  Ullis

  SvaraRadera
 23. Otroligt vackra bilder! Va duktig du är med kameran!

  Kram Emma

  SvaraRadera
 24. Åh det är ju sådana miljöer som väcker själen till liv och man blir alldeles bananas! Jag förstår precis vad du menar.

  SvaraRadera
 25. Vilket ställe, vore verkligen häftigt om de rymde allt det där!

  SvaraRadera
 26. Jättefint! Påminner mig om Norrköping där jag bor. Här har man börjat bli bra på att utnyttja alla fina ställen. Det är en härlig känsla att kliva in i en tom, urblåst lokal som någon har ordnat nattklubb i för en kväll. :)

  SvaraRadera
 27. wow. wow.
  Jag förstår dig.. man blir vimmelkantig av känslor, och inspiration man inte kan ta på..
  så fint.

  Ha en fin Söndag!!

  SvaraRadera
 28. Fantastiska bilder! Som alltid i din blogg. Du har kanske skrivit om det tidigare; men vad använder du för kamera? Jag är på jakt efter en ny och behöver lite tips.
  MVH Ida

  SvaraRadera
 29. WOW!!! Vilka vackra bilder! Vilken häftig miljö! Vilken oändlig potential!!!

  Det borde verkligen göras något av detta. Jag vet att Bosse Ekman var på g med att göra något i de här lokalerna. Men det var visst något gift eller vad det var...

  Men visst borde man! Visst borde man?!!

  HALLÅ GÖRAN DAHSLTRÖM ELLER VEM SJUTTON MAN SKA SNACKA MED!!! Här ser ni väl att Katrineholms dramalokal/teaterlokal ska vara?!!

  SvaraRadera
 30. Det är minst halva fabriken där som igenlåst och inte går att komma åt(SYND, du har missat mycket mer än det du redan sett), och därinne finns mycket mer, häftigare vyer där jag varit många gånger. Massor av gamla dokument, personliga kvarlevor, kläder, prylar... Lite Pripyatkänsla nästan.

  Anledningen till att det numera(för tre-fyra år sen var allt öppet under peroider) är "igenmurat" och förbjuden mark är att huset är fallfärdigt. Därför går det inte heller att bygga om hur som helst. Orenoverbart. Säkert är stället i saneringsbehov med. Någon äger det och skramlar väl säkert ihop pengar för rivningsarbetet. Så, antingen rivs det eller så rivs det och byggs nåt annat. Kontakta kommunen om ni vill veta mer. Är för övrigt förundrad över att ingen har sett det här stället förut? Räcker ju med att ha en släkting begraven på kyrkogården bredvid för att undra vilket slott det ligger bakom andra sidan muren?

  Vill ni alla se fräna bilder på övergivet, så ta och bildsök på "Beelitz Military Hospital, Berlin". Se även vidare på bloggar osv och ta gärna en titt på EnglishRussia.com för bilder på allt möjligt plus även endel övergivet.

  SvaraRadera
 31. http://www.forbidden-places.net/urban-exploration-Beelitz-Heilstaetten_Sanatorium#galint

  SvaraRadera