04 april 2013

om att styra upp det hela.

 Jag tänker att våren 2013 blir tiden då jag sakta men väldigt säkert tar mig tillbaka till ordning och reda och frid och fröjd. På alla plan. Jag vet att det inte kommer hända på momangen men någonstans har jag ett mål. Ingen särskilt utsatt tid och så (det funkar aldrig på mig),  men i skrivande stund låter det bra med sommaren 2013. Japp, så får det bli. Nu tänker jag inte räkna upp vad det gäller, för det är liksom allt. Så det är bara att börja beta av. Från det väldigt lilla: rensa barnens garderober sedan tre år tillbaka - halvcheck på den, har i alla fall börjat. Till det enormt stora: en anställd i mitt företag - det är ju supercheck på den.
 
 
En annan sak är middagsmaten... Det har varit det senaste halvårets gissel och smärre utbrott. Men kom igen, tänker säkert de flesta nu. Planering. Ja, jag vet. Såklart, vet jag. Men det har ändå inte spelat någon roll, planeringen har blåst bort med vinden samtidigt som det stora stesspöket har suttit på min axel.  De flesta utbrotten har kommit efter det att jag två minuter innan klockan sex kånkat in paket på Posten, så långt allt väl. Men det är sen, en minut senare som insikten kommit krypande. Middagen! Det blev en middag, idag igen. Hoppsan, så rysligt oplanerat. Och det är då jag ska fara till affären med hela inspirationssinnet som raderat och shoppa middag. För att sedan i värsta fall hinna hämta vid någon barnaktivitet innan vi väl kommer hem och jag ska sätta igång. Ni fattar. Inte bra. Till och med jättedåligt. Och jag som i själva verket tycker middagen är bland det viktigare i vardagsvärlden. 


Min man är briljant i köket, när han är hemma är allt frid och en ljuvlig fröjd. Middagen är smaskens och allt går som smort. Men det är alla de andra dagarna. Och det var därför jag bara bestämde, från en sekund till en annan. Vi tar och testar lite Linas Matkasse. På den vägen är det. Och plötsligt så klarnade en ganska stor bit på den väldigt mulna stresshimlen. Hem till dörren kommer fem stycken middagar varannan vecka, så lyxigt så man svimmar lite smått. Enkla recept, inga världsomvälvande men smart, genomtänkt och nyttigt. Bra råvaror, inte allt eko (egentligen enda nackdelen) men hälften. Nu är middagarna bara för 4 personer och vi är ju 6. Men en annan historia är att jag redan i januari lovade mig själv att äta mer raw-food-aktigt. Jag kan inte påstå att jag följt det strikt men i och med att jag inte äter kött sedan 20 år tillbaka så har vi ändå lite mixade middagar, eftersom det är bara jag i familjen som äter så varje dag.  Så den här kassen är främst till barnen (vi valde dessutom barnkassen) sen blir det nästan alltid en portion över trots att mina barn äter väldigt mycket. Och sen kan man lägga till, ändra och dona (det är vi rätt vana vid i och med vegogrejen) men det blir ändå tusen gånger enklare allting. Lite dyrare säkert, å andra sidan är aldrig oplanerad sista-minuten-shopping speciellt ekonomiskt.

Nu ska vi inte alltid ha det på detta vis. Men jag måste medge att det är fantastiskt härligt. Och faktiskt inspirerande trots att det kan tyckas vara tvärtom när man får allt serverat. Men med en dos lugn i bagaget så kommer ju inspirationen sakta med säkert krypande. Och det känns som jag är på god väg tillbaka till ruta ett fast på ett bra sätt, där allt började. Som lite piffade dukningar och den allra bästa vardagslyxen i form av sköna middagar. Och med det inte värsta flådiga piffet alls, men kanske lingonsylten i små kaffekoppar på var tallrik eller en liten extra vid sidan om med mandel eller annat. Och rota runt bland porslinet och ha duk ibland och snart så kan man plocka in blommor från trädgården. Och framför allt piff i världen, det är lugn och väldigt mycket ro.
 

13 kommentarer:

 1. Känner igen mig precis det där med maten. Tycker att ofta tryter nya idéerna och man kör på med det gamla vanliga rätterna. Vi har provat Coops matkasse flera gånger och helt plötsligt har någon annan planerat veckans matsedel, så himla skönt och stressfritt. Ska faktiskt börja med det igen för det är helt klart värt det.

  Kram Christina

  SvaraRadera
 2. Allt är värt som underlättar vardagen. Städhjälp, matkasse, vad som helst. Tycker jag.
  Anita

  SvaraRadera
 3. Du skriver så fantastiskt bra! Älskar att läsa dina inlägg - de är språkligt så väldigt härliga. Irriterar mig på att så många bloggar har bedrövligt språk, men din... underbart skriven! Och fina bilder så klart. Och bra innehåll. Tack!
  /M

  SvaraRadera
 4. Vad bra det låter. Ta en sak i sänder och tänk att det får ta den tid det tar. Ge dig själv beröm när du gjort något, kryssat av något på listan istället för ge dig själv dåligt samvete för det du inte gjort.

  Lite vardagsmat-piff idag hos mig:
  http://blogg.amelia.se/hemmamedhelena/2013/04/04/hotta-till-blodpuddingen-och-vardagsmiddagen/
  Om ni gillar blodpudding dvs :)

  Ha en härlig torsdag!

  SvaraRadera
 5. Vi har kört Linas matkasse sedan oktober och är väldigt nöjda faktiskt. :-)

  SvaraRadera
 6. Det är så underbart att läsa det du skriver! Skönt att inte vara ensam om att känna som du. För oss har nämligen dilemmat varit detsamma. Vi jobbar också mycket och är egentligen en väldigt hälsosam familj, men tyvärr åker snabbmaten fram allt för ofta just på grund av tidsbristen. Följden av detta blir dåligt samvete, vilket inte är så bra. Vi har också provat Linas, men slutade efter ett tag eftersom även vi helst äter vegomat. Jag röstar för att Lina ska göra en vego-kasse. Hurra för det!

  Kramkram

  Charlotte/Blackbird

  SvaraRadera
 7. Känner igen mig så väl! Först släpper man på det ena och sen det andra och så står man i kaos. Ingen middagsmat på bordet och favvoklänningen i tvätten för andra dagen på raken. Trots att jag lovade tvätta:( usch, hatar att leva i stress och magknip. Men gillar inte att planera heller:) ett dilemma!

  SvaraRadera
 8. Beautiful and delicate ceramic!

  X

  SvaraRadera
 9. Låter som du är på god väg att styra upp! Beslutet med Lina var klokt, vi har haft Linas originalkasse i snart tre år och jag är SÅ nöjd över det. Det minskar stressen på så många plan tycker jag; att krysta fram VAD man ska äta (orkar inte vara påhittig varje kväll) och att få maten hemlevererad och därmed veta att man iaf har fem middagar hemma. Någon bekants bekant till min mor hade sagt "kan inte ungdomen ens laga middag själv längre"... Men det är ju just det vi gör!!! Fast vi vill slippa planera vardagsmat och inhandlande. Mer klok prioritering än så kan jag inte komma på! Helt plötsligt så känns de resterande middagarna enklare att planera också . Och Rut och allt vad dom heter, alltså varför måste man "skämmas" för man behöver lite hjälp?!?! Det betyder ju bara att vi ger våra barn mer tid (förmodligen), och det är ju inget att skämmas för. Så fortsätt du och ta hjälp med det som kan underlätta, alla känner ju bäst sig själva och vad som passar eller inte. Vad kul att du anställt! Hoppas h*n kommit igång, sist jag mailade dig om en beställning skulle din anställda komma nästa morgon. Härligt! Och härlig inställning ATT styra upp fast inte behöva stressa fram det. Heja heja! Jag borde haka på 😀

  SvaraRadera
 10. Skulle vara skönt med att ha någon som tänker åt en. Bra grej faktiskt, att man kan beställa hem sådär.

  SvaraRadera
 11. Nu börjar det ju bli lite fel säsong med grytor.. men .. Det är toppenbra att köra igång ett långkok på morgonen, så har man härlig gryta till kvällen! Minimalt med arbete och det blir supergott och nyttigt. Brukar göra Jamie Olivers recept, passar både stora och små. Känns tryggare att vara hemma när man har ugnen igång så det passar bra om man jobbar hemifrån. Har man väl gjort en gryta nån gång så sitter det ju lite i ryggmärgen sen så det tar verkligen ingen tid alls och kan varieras i det oändliga. Vi hade Linas Matkasse men maten var alldeles för enkel för priset tyckte jag så den sades upp ganska så snabbt. Men allt som underlättar i vardagen är guld värt! Ha det fint!

  Sofia

  SvaraRadera
 12. Å vad jag känner igen mig i det du skriver, särskilt det där med matstressen. Gah!!!
  Tack för inspirerande inlägg!
  Kram, Carina

  SvaraRadera
 13. Ångesten hos mig lättar lite när jag läser ditt inlägg och alla kommentarerna till det - jag är inte ensam! Har haft COOPs ekokasse lite sporadiskt, men från och med majmånad ska det banne mig bli en prenumeration på den. Jag har tyckt att de kassar vi har provat har varit väldigt prisvärda då många produkter kom i hela förpackningar men man behövde mest en tredjedel av dem. Lycka till med dina föresatser! /Mia

  SvaraRadera