16 oktober 2010Häromdagen blev jag utmanad av Anna som har fina bloggen Rackarungar.
Här är svaren...


1. What is your favorite word?
Jag kan fastna i ord. Vrida och vända på dem, fundera om de verkligen är så fina som betydelsen eller tvärtom, om själva ordet låter så hemskt som de betyder. Vissa ord tycker jag om bara för att de låter fint eller speciellt, då spelar betydelsen mindre roll.


Favoritord just nu:
puss (och vattenpuss)
ögonblick
mokkasin
evinnerlighet
bedårande
moln


Sen finns det ord jag slänger mig med för att det helt enkelt är himla bra ord. Användbara. Fint är ett sådant, så litet och bräckligt men säger så mycket. Föredrar oftast det framför bra och snygg. Sen gillar jag tjusigt och flott. Det låter liksom lite mer, lite extra sådär. Och rar tycker jag låter så fantastiskt snällt.
Och när man säger Allt väl? till någon i stället för Hur är det? eller Läget? Typ…


2.What is your least favorite word?
Det finns flera ord som jag tycker är rysligt fula. Ibland kan jag tänka på det när jag skriver. Hur fult kan ett ord egentligen få lov att vara? Generellt tycker jag ord med ö och r tillsammans inte är fina. Som bedrövligt. Björulf (förlåt om någon heter det), örlog (det är ju verkligen jättefult).
Sen gillar jag inte när man sätter as- framför ord (men det händer väl den bäste ;) som astrevligt, asgott. Asfult helt enkelt.


3.What turns you on creatively, spiritually or emotionally?
Runt omkring mig finns många människor som inspirerar mig massor. Min familj och mina vänner. De bidrar alla på sitt eget personliga vis till att jag är den jag är och vad jag gör.

Människor som vågar trots att det inte är självklart och lite läskigt inspirerar mig massor. De som vågar vara sig själva och gå sin egen väg, människor som är fulla med energi.

Långa ändlösa stadspromenader (i större städer) är också något som sätter fart på min kreativa sida. Planlöst och bara fylla hjärnan med allt man ser och hör.
Och de finaste bloggarna såklart. Vad gjorde man liksom innan?

4.What turns you off?
Missunnsamhet. Orättvisa. Fördomar. Folk som inte kan ta in resten av världen. Som bara lever i sin egen bubbla och inte har förstått att världen och andra människor också existerar, där utanför.

5.What is your favorite curse word?

Fasen också, för att det känns lite som samma kategori som fasiken eller järnspikar. Lite gammaldags svordom sådär.

6.What sound or noise do you love?

Jag älskar ljuden från stora städer. Helst framåt natten. Då man ligger i sin säng och hör att staden inte sover. Att det liksom aldrig är helt tyst, lite brus, någon tjoar, något låter. Människor går förbi där utanför och småpratar, på väg någonstans. För mig inger den mixen av ljud någon slags trygghet. Att man inte är ensam. Det påminner mig om att världen finns där utanför och att verkligheten snurrar

Och ljudet på en bar eller fik. Lite dova samtal och skön musik, när allt vävs ihop till ett endaste mjukt ljud, det älskar jag.

7.What sound or noise do you hate?

Jag avskyr när musik är sådär hemskt hög när den inte ska vara det. Som musiken på en frisörsalong där jag jobbade en gång. Egentligen var själva musiken grym men det var så högt att det inte gick att tänka. Eller när musik dånar på en restaurang när man ska försöka prata. Eller på ställen där man tränar. Förr tränade jag ganska så mycket, körde pass och så. Men den skräniga musiken gjorde mig bara stressad så jag slutade.

8.What profession other than your own would you like to attempt?

Jag har väldigt länge velat skriva en bok. Det skulle kännas fint att veta att det fanns en bok kvar här när jag inte längre fanns.

Sedan man började blogga så har ju intresset att fotografera kommit. Det skulle vara så kul att jobba med bilder. Och ihop med skrift vore det fantastiskt.


Till saken hör att sedan jag slutade arbeta som frisör (åtta år sedan!) så har har idéerna om drömjobbet avlöst varandra. Arkitekt, inredningsarkitekt, copywriter, journalist, barnmorska, läkare… Men så föddes alla barnen och jag öppnade Mokkasin, men vem vet vad som händer härnäst.

9.What profession would you not like to do?

Jag sa det häromdagen till min man. Om någon skulle tvinga mig att jobba med bokföring så skulle jag förmodligen gå under själsligt. Och jag tror verkligen det är så.

10.If Heaven exists, what would you like to hear God say when you arrive at the Pearly Gates?

Hej, det var som du hoppades. Alla som du saknat så in i vassen mycket, de sitter härborta och väntar på dig. Have fun!


Psst! Två bilder i collaget är inte mina... Sorry, minns inte var de kommer ifrån. Den längst upp till vänster och den längst ner nästan längst till höger, med blommor på...

1 kommentar:

  1. AS-Fint!! Jag däremot älskar att förstärka ord med med as-. Känns påläst, medvetet och interlektuellt. ;)
    Jag gillar också moln. När jag gick i skolan och kände mig lite djup skrev jag en diktsamling som jag döpte till Moln. (oj!) Och humla. Humla är så himla fint.
    Tack för dina fina svar och hoppas bokföringen är avklarad för den här gången. (eller kämpar du fortfarande?...)
    Kram Anna

    SvaraRadera