22 december 2011

bästa genvägen till julefriden.


Ni minns det där om julefriden. Det är ju lätt att tänka att den infinner sig först då allt är klappat och klart liksom. Städat och putsat och fejjat och piffat och pyntat. Att tänka att det är enda sättet. Och då är det väldigt lätt att kasta sig från den ena galna racet in i det andra. 
Men man kan också välja. Ett annat sätt. Istället för att göra precis det där galna piffningsracet. Och gå runt här och gräma sig för allt vi uppenbarligen inte kommer att hinna så har jag intagit samma förhållningssätt som Viggo.

Igår när jag hämtade honom på fritids, sista dagen innan jullovet, så satt han och vävde. Jag visste redan  att det var en julklapp till K. Och om man säger såhär, själva grejen var inte särskilt färdigt, inte ens lite färdig (precis samma läge som vårt juldonande).
 - Ojojojdå, sa jag. Hur ska du hinna? Ska vi ta med den hem och så väver vi klart (vi?!).
Viggo tittade på mig och sa lugnt. - Närå, jag gör klart den när jag hinner. Han får den i födelsedagspresent istället! När fyller pappa?
- I juli ju, suckade jag.
- Perfekt! sa Viggo.

Och med det menar jag ju inte att vi ska fira jul till midsommar. Men det man hinner det hinner man liksom. Och ibland är det sä jäklarns onödigt att stressa upp sig onödan. Julefrid var det ju.



Och granen är köpt. Och lådorna med julgransglittret är nedtagna från vinden. Och massor med levande ljus brinner. Och vi ligger i soffan och käkar högar med skumtomtar. Så julafton, kom nurå! 

Och om någon funderar på att göra en jättetavelvägg så kan jag upplysa om att ta ner tavlor från väggarna går jättesnabbt. Det är sen det jobbiga börjar. Men det är framflyttat till midsommar.

17 kommentarer:

 1. Så kloka ord och vad mycket man kan lära av barn! Vill förresten ha varje tavla på bilden, älskar dem! Det var inte ditt hem som var med i Plaza interiör eller? Det numret som var på mer än 400 sidor.

  SvaraRadera
 2. Så skönt det låter. Helt rätt inställning! Och vilka bilder. Färgerna.. Hoppas du och din familj får en jätteskön jul nu!
  Kram Nanna

  SvaraRadera
 3. Underbara barn, vilka härliga ord! Till sommaren är ju perfekt att bli klar med väven. Kram!

  SvaraRadera
 4. Vilka kloka ord. :)

  Hoppas ni får en underbar jul!
  GOD JUL till dig och din fina familj.

  Kram från Lotta

  SvaraRadera
 5. Klok som sin mor;) Julkram från mig!

  SvaraRadera
 6. klok son ni har. ha en underbar helg och njut av skumtomtar mm. kram på er

  SvaraRadera
 7. Tänk att våra barn är så kloka, så kloka. Fler vuxna skulle fatta det! Julkramar till dig och dina kära :) Kicki

  SvaraRadera
 8. Julefrid, oh yes! Själv har vi knyte, här hemma i år, alla får bidra och de viktigaste är att vara tillsammans. Julgran, julskinka och julmusik! Stämningen är på topp!

  Grattis till fina omslaget förresten, vilken julklapp! Tack för att du delar med dig av dina vackra bilder och tänkvärda texter!

  Kram och GOD JUL!
  //Sofie

  SvaraRadera
 9. Så sant som det är sagt, klok son du har och klokt att följa tanken..... att mysa, vila och ta det lungt tycker jag ska vara något av det viktigaste med julen. Det är svårt att få in den känslan om man kör i 220 rakt in i kaklet och är helt slut på julafton och när ledigheten börjar.

  Tack för kloka ord och underbart vackra bilder i din blogg.

  Ha en riktigt bra jul!

  SvaraRadera
 10. ojojoj vad rätt du har i det. Här firar vi jul med oputsade fönster och lite damm i hörnen. Det blir ju jul ändån och förhoppningsvis kommer inte gästerna hit för att kolla renheten av julefriden :)
  God jul med skumtomtar och glögg..
  /frida

  SvaraRadera
 11. Merry Christmas! Your blog is vey beautiful, full of winter wonders =)
  xoxo, Eleni

  SvaraRadera
 12. God Jul till dig fina Sofia och tack för all inspiration du delar med dig av!

  Kram Maria

  SvaraRadera
 13. Klokt!
  God jul...o TACK för en grymt inspirerande blogg :)

  SvaraRadera
 14. Hoppas att du pustar lite nu, fina Sofia! Allt gott till dig i juletid! Frid vare med oss!

  SvaraRadera
 15. Ja så skönt att barnen inte riktigt snappar upp det där med julestress. De ska ju vara nervösa och otåliga i väntan på Kalle Anka och Tomten.

  God Jul
  önskar Hedvig och jag!

  SvaraRadera
 16. Så sant, så sant! Barn har sund inställning till det mesta! Här slopade vi hälften av vad vi brukar göra och det blev en fantastisk jul! Man ser så lite när man stressar...

  SvaraRadera