14 september 2010

Fabrikens tisdagstema - StolarI love stolar. Man kan ju tro att man är förtjust i alla typer av möbler när man gillar inredning. Men så är det verkligen inte för mig. Jag avskyr till exempel soffor, men det är ju en helt annan historia.

Jag har många önskestolar.Sådana som man kommer få längta efter många år till. Förmodligen för alltid. Men som man blir väldigt glad om man någon gång får möjligheten att köpa. En av våra absoluta önskestolar var den ovan, Y-stolen från 1949 formgiven av Hans J.Wegner. Och jag är väldigt glad för de stolarna. Jag tycker fortfarande att den stolen är en av de absolut vackraste. Formen är som ett konstverk i sig. Våra är i såpad lönn och vi har dem i matrummet.

Våra köksstolar är Carl Malmstens Lilla Åland från 1942. Jag gillar dem för den klassiska formen, att de både känns lite lantliga men ändå moderna. Och de står verkligen pall, år efter år, i en fyrabarnsfamilj där det spills och kletas för jämnan. Jag gillar också tyngden på dem, man har liksom aldrig behövt oroa sig för stjälpta stolar och fallande bebisar. De tål att klättras på.
Ikeas barnstolar är fina ihop med Lilla Åland.
Och så var det alla dessa loppisfynd som jag inte kan motstå. Den här stolen köpte jag faktiskt till min man häromdagen, jag visste att han skulle gilla formen. Jättebillig var den. Det står Gemla under den men annars är det nog bara en fin stol i största allmänhet.
Skolstolen i Viggos rum hade jag som liten. Jag och min syster hade likadana till varsin skolbänk med grönt lock. Det står att den kommer från Ystad och den är säkert från 60-talet. Jag gillar de röda stålbenen.
Livs skrivbordsstol är också ett billigt loppisfynd. Små stolar blir jag alltid lite kär i. Det räcker liksom med att de ska vara modell mindre för att jag ska falla. Den här stolen gillar jag så mycket för att formen är så schysst och att tyget är så supermossigt(det har liksom vävd struktur) så att det blir sött.

Det här var mitt bidrag till Fabriken. Gå in och kika på fler stolar.

8 kommentarer:

 1. Hej
  ÅÅ så många fina!!! Y stolen är så snygg!!! Vilka bilder du tar ,,såå fina!
  Stor kram

  SvaraRadera
 2. Fina stolar! Ack så snygg Y-stolen är. Och Lilla Åland är alltid en klassiker. Skolstolen - så fin och med historia. En stolparad att bli glad av helt enkelt :)!

  SvaraRadera
 3. Wow! Vilken uppställning. Känns snart som du fyllt din dröm-11.
  Kram Anna

  Ps. Blir lite nyfiken - vart ska du ut och resa? Och FYI så tidsprogrammerar jag bloggen, ingen data-tid i Barca - nono! ;)

  SvaraRadera
 4. Vilka klassiker och oooh så snyggt du har det! En fröjd för ögat! :)
  /Kristina

  SvaraRadera
 5. Ååh, så fina stolar, verkligen! Jag föll mest för den du nyligen köpt till din man och den längst ner. Härliga former på dem båda :)

  SvaraRadera
 6. Jag har ju inte hälsat på här så värst länge, men oj så jag gillar din blogg... din smak... din inredning... dina foton... ditt kåseri... dina stolar. Allt!

  Tack för ett mycket inspirerande inlägg från en tvättäkta stolnörd! :)

  Kram

  SvaraRadera
 7. vad många underbart fina stolar!!!
  gamla skolstolen var ju lovely!!

  SvaraRadera
 8. Som jag sagt förut...älskar dina Wagner stolar! Vill ha 10!! Alla andra stolar är också fina och söta.....
  Johanna

  SvaraRadera