02 september 2011

stilfullt och lite formex.


"Så samla minnen. Förvara vackraste sakerna. Presentera tankar. Klottra ner drömmarna och göm små skatter i böcker, lådor, mappar, album och pärmar.Låt dem vara med länge. Kanske först vara en sak och sedan bli en annan.Det håller de för."Det räcker med de orden hos nya Papp Limited för att jag ska falla pladask. Fint fomulerat av Emma Berg för något så älskvärt som vackra pappersprodukter. Företaget, som Camilla Sokoleski och Fia Palmgren står bakom, är alldeles nytt och visas just nu på Formex. Sortimentet består av böcker, lådor, pärmar och fotoalbum. Och det är så fint att man vill liksom bara stryka med handen för att känna att det är liksom på riktigt. Ingen massproducerat som saknar själ och känsla. Mönsterna är formgivna av Sissi Edholm och Lisa Ullenius. Tidlöst i mjuka färger och skönt att se på.

Och det är nog också här jag fastnar i årets Formex. Vid småskaligheten och det som känns på riktigt. Långt bort från alla jättemontrar med högar av saker som bara skriker konsumera mera och mera och mera. Och alla tusentals människor som lägger order efter order utan någon som helst eftertanke eller reflektion. Det är åtminstone så det känns. Jag förundras och förfasas lite över denna hysteri. Möjligen lite paradoxalt för att själv äga en affär.

Men där finns även de andra, trots att de inte är så många. De som står för småskalighet och kvalitet. De som har ett rakt igenom genuint förhållningssätt till produkten de skapar. Där tanken och engagemanget finns för att sakerna ska hålla, kunna åldras och kunna stanna. Där man har insikten och närheten till själva produktionen och tillverkningsprocessen.  Viljan finns att skapa med en dos av förnuft och känsla för att det faktiskt finns en värld att ta hand om. Och som Papp Limited skriver på sin hemsida "En kärlek till papper. Och en kärlek till det traditionella hantverket bokbinderi." Det är nog just det som saknas hos många andra företag idag. Lite enkel kärlek till vad man sysslar med.Så vad mer tycker jag då är värt att spana in på årets Formex. Temautställningen som heter Rum Ram Rim och Reson tycker jag är sevärd för den sköna känslan.  Där fastnar jag främst vi underbara vintagemöbler från Dusty Deco och urvackra keramiken från Kajsa Cramer.

Iris Hantverks monter känns helt rätt i tiden. Cia Wedin har gjort  en stilren och ursnygg monter. Tillsammans med det gedigna hantverket ger den mig en direkt en känsla av nutid. Det är såhär det ska vara liksom. Produkter som är tillverkade med kvalitè och tradition som passar väl och självklart ihop med vår tids moderna hem och miljö.

Rie Elise Larsen för en färgglad monter med söta pappersprodukter. Tillsammans med indiska kvinnor har man låtit tillverka handgjorda signerade boxar. En del av vinsten går direkt tillbaka till kvinnorna som tillverkat boxen.

AfroArt alltid fint. Fastnade speciellt för dessa fantastiska halsband och armband tillverkade av en nöt fast kändes som ädelstenar.

Och en liten ekologisk radio i trä. Så fint och så bra.

10 kommentarer:

 1. Tack för fin rapport! Jag fastnade också för de vackra pappersprodukterna när jag fick pressrealsen i mejlboxen. Jätte, jättefina och helt rätt i tiden.

  Fin helg!

  SvaraRadera
 2. Det ska bli så kul när du öppnar upp din shop och vi alla får ta del av den. Jag misstänker att du har öga och känsla för att nosa upp det där som inte finns överallt.

  SvaraRadera
 3. Tack för en uppdatering av vad som händer där ute i trendvärlden. Formex är kul, men Mokkasins shop är förmodligen ännu roligare när den kommer. Som jag längtar!

  Ha en fin helg!
  Kram.
  Lina

  PS. Jo, jag tänkte bara berätta att jag har ett gammalt garage nu, som ligger mitt i stan men ändå inte och som har gamla industrilooken kvar och som bara behöver en massa vit färg för att bli perfekt som bostad åt oss. Nä, jag skämtar bara... Men drömma får man väl. :)

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med det där du skriver om kvalitativt hantverk med kärlek vs. konsumtionshysteri. Vi måste börja köpa mindre, och i stället välja med omsorg.

  SvaraRadera
 5. Så bra inlägg just vad jag behövde inför morgondagens besök;) Vill passa på och önskar dig en fin fin helg! Kram Johanna

  SvaraRadera
 6. Jag ska bege mig dit imorgon, så bra att få en så bra-ig rapport från dig innan!

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 7. Åh massa roliga sidor att titta in på och upptäcka. Tack för fina tips!

  Kram Elina

  SvaraRadera
 8. Himla fina skrivböcker! Gilla!

  SvaraRadera
 9. Oj så glad jag blev över ditt inlägg från Formex!
  Vi hade monter i B-hallen tillsammans med de företag du nämner och kände verkligen att de alla var genuina och på riktigt. Så kul att det uppskattas att man jobbar lokalt och drivs av kreativitet och längtan att få skapa... fick så mycket positiv respons för det och feedback är ju så viktig för oss som jobbar i liten skala!
  Glada hälsningar Ylva Skarp, som verkar lokalt i Dalarna

  SvaraRadera
 10. They prevent you from acquiring weighty and tired
  hip and legs, to never speak of varicose veins,
  which could be very painful

  Feel free to visit my website: compression hose for Nurses

  SvaraRadera